Akkerbouw

Achtergrond 4 reactieslaatste update:31 aug 2018

Graannoteringen doen flinke stap terug

De tarwenoteringen deden deze week een flinke stap terug op de lokale beurzen.

Op de graanbeurs in Groningen daalde eerder deze week de voertarwenotering met € 4 naar € 204 per ton.

Goedkope importmais

De prijsdaling heeft deels te maken met minder vraag omdat de industrie redelijk is voorzien. Daarbij kopen voerleveranciers sneller goedkopere importmais om te verwerken, waardoor de vraag naar voertarwe terugloopt. De prijs van mais op de wereldmarkt ligt relatief laag ten opzichte van tarwe en gerst, waardoor mais aantrekkelijker is om te kopen.

De internationale prijzen dalen ook, wat op zich niet verwonderlijk is na de prijsstijging van afgelopen weken. De graanbeurs in Rotterdam zette deze week de notering voor EU-voertarwe met € 10,50 omlaag naar € 209,50 per ton. Ook voor mais daalde de notering fors, met € 25 naar € 187 per ton.

In de Europese Unie vallen tarwe- en maisopbrengsten tegen, waardoor de verwachting is dat de prijzen niet op het huidige niveau blijven en weer zullen aantrekken. - Foto: Hans Prinsen
In de Europese Unie vallen tarwe- en maisopbrengsten tegen, waardoor de verwachting is dat de prijzen niet op het huidige niveau blijven en weer zullen aantrekken. - Foto: Hans Prinsen

Opbrengsten vallen tegen

Daarmee is de prijsstijging van afgelopen maand tenietgedaan. Handelaren hadden een prijsdaling verwacht, maar niet zo sterk. In de Europese Unie vallen tarwe- en maisopbrengsten tegen, waardoor de verwachting is dat de prijzen niet op het huidige niveau blijven en weer zullen aantrekken. Het vertrouwen in de markt is goed, waardoor telers geen haast hebben om te verkopen.

Logistieke moeilijkheden

Op logistiek vlak blijven de lage waterstanden in Duitsland en Noord-Frankrijk een hindernis vormen. De neerslag van afgelopen week heeft weinig gedaan voor het waterpeil, waardoor schepen nog steeds niet kunnen worden volgeladen. Ook de beschikbaarheid van schepen zorgt voor problemen, omdat vaker gevaren moet worden om dezelfde hoeveelheid af te leveren bij een klant.

Prognose: stabiel tot stijgende prijzen.

Laatste reacties

  • Wie wil afnemen voor 204 euro per 100 kilo ?? mag ook nog 10% minder .

  • info36

    10% meer bedoel je. Belachelijke lage prijzen allemaal in de landbouw.

  • Nee, Info dat bedoel ik niet ...als je goed leest staat er 204 euro per 100 kg in Groningen ... (en niet per ton) kennelijk heeft niemand die misser gelezen. (Zelfs de redactie niet )
    Dat betekend dus meer dan 2 euro per kg .

  • annetsmale

    Beste ?, dat is mijn fout geweest. De prijs is aangepast in tonnen. Mvg, Annet Smale

Of registreer je om te kunnen reageren.