Akkerbouw

Achtergrond 3 reacties

Droogte leidt tot 30% lagere uienoogst

Uienoogst 2018 pakt zeker 30% lager uit dan vorig jaar, zeggen teeltspecialisten. Door de vragende markt zijn telers vasthoudend.

“Kwaliteit gaat de schuur in”, zegt Just Hamming, productmanager bij CropSolutions van CZAV. “De vraag is goed en telers hebben het gevoel dat de prijzen verder stijgen.” Zo bepaalt de markt voor een deel dus de kwaliteit van uien, want die hogere prijzen gelden nu niet per se voor betere uien. Op nagenoeg alle percelen speelde trips een hoofdrol.

Beregenen tegen droogte en trips

Beregenen was dit seizoen de beste remedie tegen zowel droogte als trips. Kees Jacobs, sales & technical crop advisor van zaadbedrijf Syngenta, rekent op basis van proefrooiingen globaal voor wat dat betekent voor de opbrengsten in Flevoland: niet beregend is 20 tot 30 ton per hectare, 3 of 4 keer beregend is 40 tot 50 ton per hectare en 6 tot 8 keer beregend is 60 tot 70 ton per hectare. “Dat zijn matige opbrengsten voor Flevolandse begrippen”, stelt Jacobs. “80 tot 90 ton kan hier normaal wel worden gehaald, maar dat zijn nu echt incidenten.”

Hij weet dat 4 keer beregenen veel werk is, maar stelt dat dit afgelopen seizoen maar de helft van het nodige was om het gewas aan de groei te houden. “Telers begonnen vaak laat en we zagen te lange intervallen, zeker tussen de eerste en tweede beregeningsbeurt.”

‘Daar waar beregenen niet kan en bespuitingen tegen trips niet aanslaan, gaan telers dubbel de boot in’

Kees Jacobs, sales & technical crop advisor van zaadbedrijf Syngenta

Landelijk voorziet Jacobs, net als Peter Vroegindeweij, accountmanager van De Groot en Slot, 30% minder uien. “Gigantisch veel.” Het meeste leed vind in het Zuidwesten plaats, dat contrast is landelijk groot. “Daar waar beregenen niet kan en bespuitingen tegen trips niet aanslaan, gaan telers dubbel de boot in. De teelt zal steeds verder naar het Noordoosten verschuiven; zonder beregening geen uienteelt en de grond is er maagdelijker.”

‘Ook heel bijzonder: we zien veel doorwas in uien dit jaar’

Just Hamming, productmanager van CropSolutions van CZAV

Extremen, ziet Hamming van CropSolutions. “Van onderploegen tot 80 ton en meer. Vocht heeft de meeste invloed. En vroeg zaaien bleek het voordeligst dit jaar, voor een goede start”, vat hij samen. “We zien ook flinke tripsschade bij lage aantallen trips per ui en weinig verschil in middelenstrategieën.” Alle uien zijn volgens Hamming door trips aangetast. “Ook heel bijzonder: we zien veel doorwas in uien. Mindere percelen gaan weer groeien en die uien vormen weer wortels. Dat worden bouten, diknekken. Rooien of laten doorgroeien is dan de lastige afweging. Dat moet per perceel worden bekeken.”

Delphy: rooi uien voor minder saldoverlies
Ook bij een matige uienstand is het verstandig om uien toch te rooien. Dat rekent adviesbureau Delphy voor in nieuwsbrief Varia. Op een aantal percelen is de opbrengstverwachting van afleverbare uien door het niet kunnen beregenen niet hoger dan 10 tot 20 ton.

Delphy berekent welke kosten dan nog moeten worden gemaakt. “Rooien en laden kost ongeveer € 400, transport € 100, inschuren of leveren op de wagen € 200; aflandkosten komen dus op € 700.” Voor drogen en transport komt daar 3 cent per kilo bij, wat leidt tot de conclusie: “Voorzichtig uitgaande van een verwachte uienprijs van 15 tot 25 cent per kilo is het al snel verstandig om toch te oogsten om hiermee het saldoverlies voor de uienteelt te verkleinen.”

Laatste reacties

  • maxisprint

    dream on schade is veeel groter

  • boer jos

    Ik houd het bij mij zelf hier in ZW toch wel op 50%.

  • Noordam2

    zou het misschien kunnen zijn dat bij een opbrengst van 20 ton de uitjes allemaal heel klein zijn en daardoor waardeloos?

Of registreer je om te kunnen reageren.