Akkerbouw

Achtergrond

Vragende markt bij ijsbergsla

“Houden zo, dit weer”, reageert een ijsbergslateler in Noord-Holland.

Veel van zijn product gaat weg op contract, maar wat in de vrije handel kan, kan voor goed geld weg. Zijn optimisme wordt niet door alle collega’s gedeeld: “aan de buitenkant lijkt het mooi, maar wat telt, is wat onder de streep overblijft”.

Vrij verhandelbare ijsbergsla wordt netjes betaald, richting het weekend wellicht met € 7 per doos. Hoop of realiteit, feit is dat er duidelijk sprake is van een vraagmarkt en dat op sommige handelsplekken geen vrije sla meer te krijgen is.

Weersverwachting: temperaturen boven 30 graden

“Ik sta er niet van te kijken als er binnenkort ook vraag is voor 12 stuks in een doos”, oppert een teler in Zuidoost-Nederland, “De markt is er nu nog niet rijp voor, maar dat kan veranderen als de temperatuurverwachting voor volgende week van meer dan 30 graden werkelijk uitkomt. In Engeland en in Scandinavië is het ook droog. In Polen schijnen ze inmiddels wel neerslag te hebben, maar dat betekent niet dat de sla daar dan meteen over 2 weken goed is.”

Rupsen vormen probleem

Telers in Noord-Holland zien die verschuiving naar kleinere maten nog niet direct gebeuren, De sla wordt wel iets compacter, is de algemene indruk, met relatief weinig problemen. Dat is mede te danken aan de relatief lage temperaturen in de nacht. Er zijn best wel randproblemen, maar het valt al met al nog mee. Het moet niet nog heter worden. Rupsen vormen wel een probleem: de druk is hoog en de bestrijding vraagt veel aandacht.

Kosten zijn hoog

De stemming onder de telers is wisselend, waarschijnlijk in de hand gewerkt door de vermoeidheid. Eveneens stemming bepalend zijn de (gevoelde) kosten, samenhangend met het oogstpercentage, de extra kosten en moeite die het kost om het gewas goed aan de eindstreep te krijgen. Dan gaat het niet alleen over de rekeningen voor het extra gasolieverbruik voor de waterpompen, maar ook over het rendement van de beregening.

“Mijn haspel draait nu 22 uur per dag. De resterende tijd ben ik hem aan het verplaatsen. Het is gigantisch aanpoten”, meldt de eerder aangehaalde teler in Zuidoost-Nederland. Zijn sla staat op zandgrond, waar een haperende vochtvoorziening als snel zichtbaar wordt. “Waar ik eerder de sla niet heb geraakt, maken de bollen nu geen omvang. Je moet opboksen tegen een soms stevige wind, die ook nog vaak in de verkeerde hoek zit: uit het oosten, of noordoosten, waardoor het amper of niet groeit.”

‘Op contract leveren voor rotprijs?’

En dan is het de vraag of er wel sla voor de vrije handel beschikbaar is. In het algemeen wordt meer gepoot dan nodig is voor leveringen op afspraak, maar dat vrije aandeel slinkt bij dalende oogstpercentages. In het algemeen zijn die lager dan normaal.

“Je oogst 50% tot 60%, meer haal je niet. Moet je die bijna allemaal op contract voor een rotprijs leveren, zouden de daarna overblijvende kroppen de winst moeten brengen? Die centen heb je hard nodig om de extra kosten te vergoeden. Ik moet voor mezelf nog zien wat er onder de streep overblijft. Afgezet tegen alle extra moeite, risico en zorg kan dat best nog weleens tegenvallen.”

Prognose: vraagmarkt, verder oplopende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.