Net geoogste suikerriet in Brazilië. - Foto: Henk Riswick AkkerbouwAchtergrond

Prijsdaling houdt overhand op suikermarkt

De prijzen op de suikermarkt blijven onder druk staan. De voorraden suiker in de wereld zijn groot, daarbij zijn de internationale oogstopbrengsten ruim.

De suikerprijs daalt verder op de termijnmarkt in Londen. Voor het eerstaflopende contract (oktober 2018) zakt de notering 30 juli naar $ 320,80 per ton (€ 273). Daarmee staat de notering weer op het niveau van medio juli. Vergeleken met een jaar geleden staat de notering ruim $ 70 per ton (€ 62) lager.

De prijsdruk houdt aan. De vraag naar suiker blijft stabiel in Brazilië, waardoor de internationale prijsdalingen de overhand houden op de suikermarkt. Brazilië voert minder suiker uit. De eerste 6 maanden van 2018 werd met 9,8 miljoen ton suiker ruim 23% minder suiker uitgevoerd dan in dezelfde periode een jaar eerder. Belangrijke afnemers van Braziliaanse suiker zijn Algerije, Bangladesh, Saoedi-Arabië en India. De reden dat Brazilië minder suiker heeft uitgevoerd, komt deels doordat het land meer ethanol produceert.

India stevent af op recordproductie

De verwachting is dat India een recordproductie van 33,8 miljoen ton haalt in seizoen 2018-’19. Voorspellingen voor het weer zijn gunstig en India kan het suikerrietareaal met 5% vergroten. Hierdoor kan het land de uitvoer komend seizoen gaan verdrievoudigen; van 2 miljoen ton naar 6 miljoen ton.

De oogstverwachtingen in Thailand, Rusland, Oekraïne en Pakistan vallen lager uit door ongunstig weer.

Prognose: aanhoudende prijsdruk.

Beheer
WP Admin