Akkerbouw

Achtergrond

Ondanks daling staan graanprijzen stevig

De tarwenotering op de termijnmarkt in Parijs is gedaald naar het niveau van begin juli. Handelaren denken dat de prijzen een kleine correctie maken en vervolgens verder stijgen.

Voor het eerstaflopende tarwecontract staat de notering op € 180,75 per ton. Eind vorige week stond de notering nog ruim € 6 hoger. Vergeleken met een jaar geleden staat de tarwenotering op hetzelfde niveau. Toch heerst het gevoel onder handelaren dat de prijzen een kleine correctie maken en vervolgens weer verder stijgen. De tarwenoteringen dalen voornamelijk op de termijnmarkten, op de fysieke markt is geen daling zichtbaar.

Lagere opbrengsten door droogte

Opbrengsten vallen tegen. Volgens de laatste schatting van het Franse landbouwministerie komt de Franse tarweoogst uit op 36,1 miljoen ton. Vorig seizoen werd 36,6 miljoen ton geproduceerd. Het Franse marktbureau Strategrie Grain gaat uit van een tarweoogst van 33,2 miljoen ton, wat door handelaren als te laag wordt gezien.

De weersomstandigheden in de groeimaanden juli en augustus zijn essentieel voor de ontwikkeling van de gewassen. In verschillende Europese regio’s is regen nodig om het gewas te verbeteren voor het oogsten.

Ongunstig weer in juni heeft de tarweprijzen in Zuid-Amerika ook op een hoger niveau gezet. De Braziliaanse oogst voor seizoen 2018-’19 gaat naar verwachting medio september van start. Het tarweareaal in Brazilië is volgens het Braziliaanse landbouwbureau Conab 4% groter dan het vorige seizoen. De groei zit voornamelijk in de zuidelijke regio Paraná en de centraal gelegen regio Mato Grosso.

In Australië is de verwachting dat de tarweproductie daalt naar 21 miljoen ton voor seizoen 2018-’19. Het warme en droge weer is daar debet aan, schrijft het Canberra-bureau van het landbouwministerie USDA.

Prognose: stijgende tarweprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.