Akkerbouw

Achtergrond

Nieuwe impuls biogranen in Oldambt

Het project ‘De Graanrepubliek’ geeft een nieuwe impuls aan biologische granen in het Oldambt. Nu wordt er vooral gangbare wintertarwe voor veevoer geteeld.

In een oude locomotievenloods ‘De oude remise’ in Bad Nieuwenschans naast de spoorlijn Groningen – Leer wordt onder het merk De Graanrepubliek een graanketen voor biologische granen opgezet, als alternatief voor gangbare wintertarwe in het Oldambt. Dat vertelt Peter Brul, particulier voorlichter biologische granen, in opdracht van de provincie Groningen op de open dag van proefboerderij Ebelsheerd in Nieuw Beerta (Gr.). Er vestigen zich 10 bedrijven in de loods, waaronder een mouterij, een brouwerij van het Witte Klavervier-bier, een distilleerderij (dependance van Hooghoudt), een cider-makerij, een pastamakerij, een vlokkenmakerij voor muesli, een bakkerij, een mosterd-makerij, een grand café en een winkel.

Vraag naar biologisch groeit

In 2016 is Brul in Groningen begonnen met het project ‘omschakeling naar biologische landbouw in de provincie Groningen’. In dat kader was er ook een samenwerking met de proefboerderijen die vallen onder SPNA (Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw), waaronder ook Ebelsheerd in Nieuw Beerta. Rond Ebelsheerd zijn zo’n 15 akkerbouwers geïnteresseerd om om te schakelen naar biologisch. De vraag naar biologisch groeit en zo’n project kan het omschakelen een extra impuls geven, aldus Brul. Begin september is de opening van De Graanrepubliek gepland.

De oertarwe Emmer heeft een harde korrel, vooral geschikt voor pasta.
De oertarwe Emmer heeft een harde korrel, vooral geschikt voor pasta.

Potentie van ‘oude’ graansoorten

Het project start met circa 50 hectare. De hoofdmoot bestaat vooralsnog uit biologische zomergerst, wintertarwe en zomertarwe. Bepaalde rassen zomertarwe lijken bakwaardig, en geschikt voor pasta. Maar het project onderzoekt ook de potentie van ‘oude’ graansoorten, zoals eenkoorn, Emmer en spelt. Op Ebelsheerd staat een demo met allerlei graansoorten. “Emmer bijvoorbeeld is een soort oermoeder van de huidige tarwe en is een erg harde tarwe. Het heeft zodoende veel potentie voor de productie van pasta, als ravioli en macaroni. De opbrengst van deze oertarwe bedraagt slechts 2 tot 3 ton per hectare, dus moet er een andere opbrengstprijs tegenover staan wil het interessant worden voor de telers dit oergraan te gaan telen. Hetzelfde geldt voor brouwhaver. In vroeger tijden werd haver gebruikt om bier te brouwen in plaats van gerst. De Graanrepubliek onderzoekt nu welke rassen geschikt zouden kunnen zijn als brouwhaver.

Of registreer je om te kunnen reageren.