Akkerbouw

Achtergrond 4 reacties

Hogere tarweprijs door aanhoudend droog weer

Graanprijzen klimmen door aanhoudend ongunstig weer. Maisnoteringen steeg minder hard in de VS dan in Europa, mede door tegenvallende export.

De tarwe- en maisproductie is in de juli-publicatie van de Amis-prognose (Agricultural Market Information System) naar beneden bijgesteld voor seizoen 2018-’19. Voor tarwe en mais staan aanbod en vraag op iets meer gespannen voet met elkaar. De tarweproductie is verlaagd naar 736,1 miljoen ton, voornamelijk door lagere opbrengsten in China, Europa, Rusland en Oekraïne. Daardoor daalt ook de wereldtarwevoorraad (eind 2019) naar ruim 264 miljoen ton.

Droogte

Op verschillende plekken in de wereld is het erg droog. In Australië valt in belangrijke productiegebieden geen tot nauwelijks regen. Ook is het al weken erg droog in Europa. De graanoogst in Duitsland wordt ingeschat op 41 miljoen ton. Daarmee komt de oogst 9% lager uit dan in 2017 en wordt de laagste opbrengst sinds 2007 gehaald. Duitsland oogstte in 2007 40,6 miljoen ton graan. Het Noorden en Oosten van Duitsland heeft voornamelijk last van droog en warm weer. Daarbij draagt een kleiner areaal wintertarwe ook bij aan de lagere opbrengsten. De Duitse regering gaat uit van 6% minder wintertarwe vergeleken met 2017. Als de opbrengsten daadwerkelijk zoveel lager uitkomen loopt de export van graan vanuit Duitsland in seizoen 2018-’19 sterk terug en daarmee waarschijnlijk ook de EU-uitvoer.

De tarwenotering voor het eerst aflopende contract steeg afgelopen week dan ook sterk op de termijnmarkt in Parijs. Deze notering stond vrijdag met € 185,25 per ton 3,8% hoger dan een week eerder.

VS maisprijs stijgt gering

In het Zwarte Zeegebied zijn de eerste ladingen graan van de nieuwe oogst 2018 vorige week geladen. Oekraïense exporteurs hebben 336.000 ton graan geladen, waarvan de helft mais. De exporthoeveelheden vanuit de Verenigde Staten waren teleurstellend met 672.800 ton. Mede hierdoor steeg de maisprijs vorige week minder dan in Europa. De maisnotering voor het eerst aflopende contract steeg afgelopen vrijdag ‘slechts’ met 0,4% op de termijnmarkt in Chicago.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Tarwe prijs verhoging. Goed nieuws voor de bakkers, hebben ze weer een goed excuus om de broodprijs stevig te verhogen nog voor ze meel van de nieuwe oogst in huis hebben.

 • farmerbn

  Franse akkerbouwers zijn bang en vrezen een slechte tarwe-oogst. Gerst-oogst was ook niet best.

 • info36

  Broodprijs verhogen? Brood kost niets.

 • heeeee

  Hooguit 10 cent tarwe in een brood van 8 ons.

Of registreer je om te kunnen reageren.