Akkerbouw

Achtergrond laatste update:13 jul 2018

Groter aanbod fijne plantuien dan grove

De kwaliteit van de oude oogst is niet toereikend om langer te exporteren. De laatste uien zijn deze week verwerkt. De nieuwe oogst sluit mooi aan.

De eerste plantuien zijn voor € 35 per 100 kilo in de baal verkocht. Deze week zijn middelmaat uien voor € 25 tot € 26 per 100 kilo verkocht. De baalprijzen blijven nog wel even onder druk staan, omdat het aanbod de komende weken toeneemt. Eerst komen de sterkere plantuien en later in de zomer de eerste zaaiuien. Enkele afnemers zijn wat afwachtend met bestellen, omdat de prijzen nog dalen. Die trend is vaker te zien aan het begin van het seizoen.

De bandbreedte van de telersprijs van plantuien werd deze week op de telersbeurs in Goes iets breder. De hectareprijs ligt op € 7.000 tot € 8.250. Voor plantuien af land wordt € 16 tot € 19 per 100 kilo genoteerd. Er worden wat meer uien voor € 16 verkocht, omdat niet-beregende percelen fijner zijn. Deze uien leveren wat minder op.

Lagere opbrengsten Zuidwesten

Hoewel er meer hectares zijn, lijkt het dat de kilo-opbrengsten lager uitvallen. Er zijn nog niet veel percelen met 50 ton per hectare plantuien gerooid. Meeste opbrengsten van plantuien in het zuidwesten zitten dusver tussen 40 tot 50 ton per hectare.

De kwaliteit van de nieuwe oogst ziet er goed uit. Telers moeten wat oppassen voor zonnebrand. In het zuidwesten van Nederland waar niet beregend kan worden is het lastig rooien, omdat harde kluiten de uien beschadigen.

Prognose: prijzen stabiel tot dalend.

Meer informatie over de prijzen van uien vindt u in Boerderij op Maat:  

Uien Emmeloord
Uien Goes
Uien Middenmeer
Plantuien af land Goes

Of registreer je om te kunnen reageren.