Akkerbouw

Achtergrond

Aardappelpool APF Holland Innovator op € 8,93

APF Holland betaalt haar telers in de pool met voorverkoop van het ras Innovator € 8,93 per 100 kilo.

Deze prijs geldt voor Innovators 40 mm opwaarts in leveringsweek 13, exclusief btw. Het grootste ras in de APF Holland-pool is Innovator met zo’n 60% van alle aardappelen. De poolprijzen van de overige rassen Miss Malina en Ramos komen in leveringsweek 13 uit op respectievelijk € 8,53 en € 7,71 per 100 kilo. Deelnemers aan de pool zonder voorverkoop kregen voor Innovators € 5,37 per 100 kilo betaald.

‘Werkwijze goed uitgepakt’

De pool van APF Holland begint als de markt daartoe aanleiding geeft. Als de prijs boven de kostprijs ligt dan wordt gestart met verkopen. Hierdoor begint een gedeelte van de verkoop al als de aardappelen de grond ingaan. “In de zomer van 2017 zijn iets meer aardappelen in de pool verkocht, omdat we zagen dat het aanbod op de markt voldoende was”, zegt Martin de Visser, directeur bij APF Holland. “De termijnmarkt in Leipzig stond begin van de zomer 2017 boven € 20 en verderop in de zomer ook nog boven de kostprijs (zo’n € 14,50 tot € 15). Onze werkwijze is relatief goed uitgepakt dit seizoen. Dat is terug te zien in de aardappelpoolprijs met voorverkoop.”

Kwaliteitsproblemen

Gedurende het seizoen waren er links en rechts kwaliteitsproblemen. Doordat er veel aardappelen in de ruggen zaten zijn deze na de regenval bloot komen te liggen met groene aardappelen als gevolg. Dat was een landelijk probleem. Het vergde veel maatwerk om alle aardappelen af te zetten, vervolgt De Visser. Maar er is nagenoeg niets buiten de pool weggezet, ondanks de mindere kwaliteit van sommige partijen.

Of registreer je om te kunnen reageren.