Akkerbouw

Achtergrond 3 reacties

Voor- en nadelen van NKG op zand

Het mechanisch verwijderen van onkruid en groenbemesters bij niet-kerende grondwerking (NKG) is een optie bij een toekomstig glyfosaatverbod. Niet-ploegen bevordert bodemleven en organische stof. De onkruiddruk in het voorjaar is echter een minpunt.

Een forse onkruiddruk bij het zaaiklaarmaken van de percelen is een euvel waar akkerbouwers bij niet-kerende grondbewerking (NKG) vaak tegenaan lopen. Onkruidbestrijding met glyfosaat is de meest voor de hand liggende oplossing. Het gebruik hiervan is over 5 jaar mogelijk verboden.

Een reëel alternatief is het mechanisch verwijderen van onkruid en/of de groenbemester. Bij de familie Feijen in Nederweert werd dat gedemonstreerd. “Daarnaast zoomen we in op de mogelijkheden om ploegloos het organischestofgehalte in de bodem te verhogen”, verklaart landbouwadviseur Stefan Muijtjens. Hij organiseerde deze dag in het kader van het door de provincie Limburg ondersteunde Open Innovatie Waardenetwerk.

Binnen het Limburgse Open Innovatie Waardenetwerk is veel aandacht voor niet-kerende grondbewerking, zoals hier op een demonstratie in Nederweert. - Foto: Guus Queisen
Binnen het Limburgse Open Innovatie Waardenetwerk is veel aandacht voor niet-kerende grondbewerking, zoals hier op een demonstratie in Nederweert. - Foto: Guus Queisen

Op de Zuid-Limburgse lössgronden is het al jaren een verplichting om erosie te voorkomen. Enkele kilometers noordelijker is NKG daarentegen een onbekend fenomeen. Muijtjens signaleert echter een stijgende belangstelling voor NKG op de Limburgse zandgronden. “Ongeveer 15 akkerbouwers op zandgrond onderzoeken of NKG een serieuze optie is voor hun bedrijf”, weet Muijtjens.

Dat veel Noord- en Midden-Limburgse akkers worden gebruikt voor de teelt van industriegroenten of als ruilgrond functioneren is nadelig voor de toepassing van NKG. Muijtjens: “Voor een merkbaar betere bodembiologie moet een boer minimaal 5 jaar continu NKG toepassen.”

Aaltjes de baas zijn

NKG verbetert het bodemleven. Volgens Muijtjens kunnen boeren die zich gericht bekommeren om het bodemleven uiteindelijk ook aaltjes de baas. “Als alleen aaltjes het in de bodem voor het zeggen hebben vormen zij een groot probleem. Door alle facetten van het bodemleven in balans te brengen, zijn we ze de baas. Maar dat gaat niet van vandaag op morgen.”

In het Waardenetwerk krijgen de deelnemers mogelijkheden geboden de bodem vruchtbaarder te maken en het organische stofgehalte op peil te houden zonder te ploegen. De keuze voor een goede mengeling van groenbemesters is daarbij ook essentieel, onderstreept Muijtjens. “Deze planten stimuleren via hun wortels het bodemleven. Elke plant heeft een ander wortelgestel. Om het bodemleven op je percelen een boost te geven is het zaak deze planten goed te mengen.”

Minder beregenen

Voor de zandgronden is een interessant bijkomend voordeel van NKG dat de gewassen 15 tot 25 liter meer water per vierkante meter ter beschikking krijgen. Muijtjens: “Enerzijds door een verbeterde capillaire werking van de grond en anderzijds door de vorming van micro-poriën die zorgen voor een betere vochtopname. Dit betekent 1 tot 2 keer minder beregenen in een seizoen.”

Laatste reacties

 • farmerbn

  Niet ploegen en geen chemische onkruidbestrijding. Dat kan alleen op een balkon dus blijven dromen.

 • j.h.vonk@home.nl

  Dromen zijn bedrog!!.

 • Wijnboer

  Ben zelf op die Demo geweest en had verwacht dat er een uitgebreid verslag op Boerderij.nl zou komen maar mooi niet . Het was alleszins de moeite waard wat daar getoond werd.
  Zou durven beweren dat de beide bovenstaande reacties toch niet van veel kennis in deze getuigen.

Of registreer je om te kunnen reageren.