Akkerbouw

Achtergrond

Verwachte opleving bij asperges blijft uit

In de week na Pinksteren was er een licht stijgende lijn te bespeuren in de prijs van asperge.

Dat gaf hoop dat in de laatste maand van het seizoen de prijsvorming zich zou herstellen, maar daar is weinig van terechtgekomen. Sterker nog, het prijsniveau daalde bij ZON fruit & vegetables weer naar een niveau van tussen € 2,15 en € 2,40 in de week daarop. In de eerste volle week in juni is het niveau weer iets gestegen naar € 2,70 tot € 2,80 per kilo voor de sortering AA Extra Wit. Gisteren steeg de prijs door naar € 3,42 per kilo.

Bij The Greenery is sinds 30 mei weliswaar sprake van een stijgende lijn in de prijs, maar dan gaat het bij de sortering AA X-Wit over een stijging van € 2,20 op 30 mei naar € 3,55 op 6 juni, maar een dag later zakte de prijs al weer naar € 3 per kilo. Bij BelOrta piekte de prijs woensdag boven de € 5,50, gisteren stokte de klok op een niveau dat bijna € 2 lager lag.

Geen zoden meer aan de dijk

Aangezien er nog maar ruim twee weken te gaan zijn en de percelen die nog in productie zijn al heel wat kilo’s gegeven hebben, zal een eventuele prijsstijging geen zoden meer aan de dijk zetten om het traditionele seizoen nog enigszins te redden. Sinds begin mei is de prijsvorming op de Nederlandse veilingen vrijwel constant minder geweest dan in de afgelopen twee seizoenen. Hoewel het traditionele seizoen nog niet is afgelopen, mag je nu dan ook al wel concluderen dat het traditionele seizoen gewoon slecht verlopen is.

Prognose: weinig verandering in markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.