Akkerbouw

Achtergrond

Stijgende maisprijs neemt tarwe mee

De tarwenotering van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) moest de laatste 2 weken een stapje terug doen.

Vorige week verlaagde RVO.nl de notering met € 5,50 maar deze week blijft die weer gelijk op € 185,50. Maar dat is nog altijd ruim € 11 hoger dan vorig jaar rond half juni. De prijs van 2 weken geleden (€ 191) was de hoogste in bijna 4 jaar.

De spanning leek begin deze week iets van de graanmarkt te zijn geweken. Maar de nieuwste graanprognose (Wasde) van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) geeft de graanprijzen een duw omhoog. USDA verwacht een krappere beschikbaarheid van mais. Er is veel vraag naar Amerikaanse mais. De Verenigde Staten exporteerden in april een record aan mais. Het oude record van maandelijkse export dateert van november 1989. Volgens het USDA hebben de Amerikaanse maisexporteurs een record aan orders in de boeken staan voor mais die dit seizoen 2017-‘18 nog geleverd moet worden.

Maisprijs hoger, tarweprijs volgt

De stijgende maisprijs trok de tarweprijs dinsdag 12 juni mee omhoog op de termijnmarkten in Chicago en Parijs. Als er minder mais is, is meer tarwe nodig voor de voerproductie.

De tegenvallende tarweoogsten in de wereld waren al verrekend in de prijzen. Vooral Rusland gaat veel minder tarwe oogsten. De wintertarwe in het zuiden kreeg te weinig neerslag. In Siberië regende het juist veel waardoor de zomertarwe daar laat is gezaaid. In Siberië wordt vooral zomertarwe geteeld. Dat zit meestal rond de tweede week van juni allemaal in de grond. Volgens het Russische landbouwministerie was op 8 juni pas 76% van de zomertarwe gezaaid.

Wereldwijde krapte aan mais trekt graanprijzen omhoog

Dat de maisprijzen stijgen en de tarweprijzen mee omhoog trekken, komt omdat de wereld volgend seizoen 2018-‘19 veel minder mais beschikbaar heeft dan eerder werd ingeschat. De productie gaat tegenvallen, terwijl het verbruik jaar op jaar blijft stijgen. Daar komt bij dat de wereld dit seizoen meer mais verbruikt dan gedacht. Dat komt vooral omdat in de Verenigde Staten meer mais wordt verwerkt tot ethanol, nu de olieprijzen zijn gestegen. Bovendien is er veel vraag vanuit de wereldmarkt naar Amerikaanse mais.

3,5 miljoen ton minder mais verwacht

Dat blijkt uit de laatste Wasde-prognose, waarin het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) productie en verbruik inschat van agrarische grondstoffen. Het USDA verwacht een wereldproductie van 1.052 miljoen ton mais. Dat is ruim 3,5 miljoen ton minder dan in mei werd verwacht. Bovendien wordt dit seizoen ruim 2 miljoen ton mais meer verbruikt dan eerder werd geschat. De wereld verbruikt volgend seizoen 38 miljoen ton meer dan mais dan wordt geoogst, is de inschatting van het USDA. Deze prognose trekt de maisprijzen flink omhoog op de termijnmarkt in Chicago. Parijs stijgt mee omhoog.

Minder tarwe uit Rusland en EU

De Wasde-prognose is minder verrassend voor tarwe. Het USDA schat de Russische tarweproductie veel lager in op 68,5 miljoen ton, maar dat had de handel verwacht. Als de schatting van het USDA uitkomt, oogst Rusland dit jaar 16,5 miljoen ton tarwe minder dan vorig jaar. Ook de EU gaat minder tarwe oogsten dan vorig seizoen, verwacht het USDA. Deze verwachtingen hebben de laatste weken geleid tot een stijging van de tarweprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.