Akkerbouw

Achtergrond

Sojabonen worden goedkoper

De sojaprijs staat onder druk. De prijsindex van de International Grains Council (IGC) van 194 punten (100 = prijspeil januari 2000) is de laagste sinds begin februari.

Ook op de termijnmarkt in Chicago kleuren de sojanoteringen rood. Het julicontract voor de oude oogst sloot maandag op $ 9,54 per bushel (€ 299 per ton). Dat is de laagste slotnotering in een jaar. Het novembercontract (nieuwe oogst) noteerde $ 9,74 (€ 304 per ton), de laagste prijs sinds begin dit jaar. De koolzaadnotering in Parijs gaat mee omlaag naar de laagste prijs in een maand.

Diverse oorzaken

De oorzaken voor de dalende sojaprijzen zijn divers. De onenigheid op de G7-top vergroot de angst voor barrières in de wereldhandel. Daarnaast zijn de vooruitzichten voor de Amerikaanse sojaoogst prima. Het zaaien is vrijwel afgerond en dat is vroeger dan gemiddeld. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) bestempelt 74% van de percelen als goed of uitstekend. Dat is 8 procentpunten hoger dan vorig jaar rond half juni. En het weer is aanzienlijk verbeterd in de VS de laatste weken, waardoor de soja goed aan het groeien is.

China gaat verkopen

Wat de sojaprijs ook geen goed doet, is dat China deze maand zijn sojavoorraden gaat verkopen. Daarnaast is China druk bezig andere leveranciers te vinden dan de VS. China sloot een akkoord met Kazachstan voor de levering van 150.000 ton sojabonen. Dat is niks vergeleken met de Chinese behoefte van 100 miljoen ton. Maar het signaal van China is duidelijk: we willen minder afhankelijk zijn van de VS. En de sojatelers in Kazachstan springen daarop in door hun areaal dit jaar met 40% te laten groeien.

Prognose: sojamarkt is zwak.

Of registreer je om te kunnen reageren.