Akkerbouw

Achtergrond

Sluitkoolseizoen van begin tot einde beroerd

Seizoen 2017 startte slecht voor sluitkool en dat is nu – tegen het einde – geen spat veranderd.

Grotere wittekool brengt 5 à 6 cent per kilo op, dat is een fractie van de kostprijs. In Nederland en in het Duitse koolgebied Dithmarschen is het areaal naar schatting met 15 tot 20% afgenomen.

Enkele weken geleden maakte de prijs een sprongetje van enkele centen, op een moment dat veel telers bezig waren met het planten van kool, in aanloop van een nieuw seizoen met nieuwe kansen. Het lijkt er daarbij op dat er wat meer kool voor de fijnere maten is geplant. Dat is wel begrijpelijk, na een seizoen waarin kleinere kool weliswaar werd betaald, maar amper of niet voorhanden was. Deze verse kool komt over een maand op de markt; wie dan nog bewaarkool heeft, is helemaal gezien.

Bewaren vanwege slechte kwaliteit zinloos

Dat is dan het geval na een bewaarseizoen dat niet te kampen had met slechte prijzen. Want er is ook veel kool weggegooid, omdat bewaren en klaarmaken voor de veiling vanwege de slechte kwaliteit zinloos was.

Een insider maakt de kanttekening dat fijne wittekool steeds meer concurrentie ondervindt van met name spitskool, in de hand gewerkt door verbeterde bewaarmethoden. CBS-cijfers lijken dat te bevestigen: van 2010 tot en met 2017 groeide het areaal wittekool van 1.382 naar 1.473 hectare (+ 91 hectare), in dezelfde periode liep de oppervlakte spitskool op van 402 naar 493 hectare, dat is eveneens een toename van 91 hectare.

Vergelijkbare situatie in Duitsland

In het Duitse koolgebied Dithmarschen is de situatie vergelijkbaar slecht, qua prijsvorming, qua stemming en qua stoppers. Daar wordt aan toegevoegd dat de start van het nieuwe seizoen er hier en daar met horten en storten is verlopen door een matige bodemstructuur in combinatie met het uitblijven van regen.

Prognose: rest van dit seizoen geen verandering.

Foto

  • Sluitkool in de bewaring

    Sluitkool in de bewaring

Of registreer je om te kunnen reageren.