Akkerbouw

Achtergrond

Schommelende tarweprijs met opwaartse ondertoon

De tarwenoteringen schommelen. Droog weer in Australië en Oekraïne stuwt de tarweprijs. Voor mais dalen noteringen bij gunstiger weer in de Verenigde Staten.

Handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China blijven aanhouden. Onderhandelingen zorgde afgelopen weekend niet voor verlichting. Er wordt in Oekraïne een lagere tarweopbrengst verwacht door droog weer. In Oekraïne is begin april ruim de helft van de neerslag die normaal gesproken valt, gevallen. Ook de opbrengsten van de wintertarwe vallen door ongunstig weer naar verwachting lager uit. Niet alleen in delen van Oekraïne en het Zwarte Zeegebied is het droog. Ook in Australië is voorspelde neerslag onder gemiddeld. Hierdoor komt de export van tarwe vanuit Australië in 2018-’19 3% lager uit.

Artikel gaat verder onder de tweet.

Rusland blijft grootste exporteur

Rusland blijft ook komend seizoen (2018-’19) veel tarwe uitvoeren met 34 tot 37 miljoen ton. Hoewel de tarweopbrengsten in Rusland zijn verlaagd naar 69,5 tot 77,5 miljoen ton door het Russische marktbureau Ikar, behoudt Rusland de positie als grootste exporteur in de wereld.

Opwaartse ondertoon

De prijsschommelingen zijn wat sterker op de termijnmarkten, maar de ondertoon blijft opwaarts. De tarwenotering stond afgelopen vrijdag 0,5% lager dan een week eerder op de termijnmarkt in Parijs op € 181,50 per ton. Op langere termijn staat er meer druk op de tarweprijzen, want het weer in de Verenigde Staten en Canada wordt beter.

Artikel gaat verder onder de grafiek.

Groter verbruik

Het International Grains Council (IGC) verwacht voor seizoen 2018-’19 een tarweproductie van 742 miljoen ton. Dat is 3 miljoen ton meer tarwe dan waar eerder van werd uitgegaan. Vergeleken met seizoen 2017-’18 ligt de wereldwijde tarweproductie 16 miljoen ton lager. Omdat het verbruik blijft toenemen, daalt de wereldvoorraad.

Maisprijs daalt

Voor mais daalde de notering op de termijnmarkt in Chicago afgelopen vrijdag met 3,6% voor het juli-contract vergeleken met een week eerder. Het goede weer in de Verenigde Staten is de voornaamste reden van de prijsstijging. Het IGC verwacht voor seizoen 2018-’19 een iets hogere wereldwijde maisproductie met 1.055 miljoen ton.

Meer informatie over de prijzen van granen vindt u in Boerderij op Maat:  

EU-voertarwe Rotterdam
Maaltarwe Goes
Voertarwe Groningen
Voertarwe Emmeloord
Voertarwe Middenmeer
Voertarwe Hamburg
Maaltarwe Rouen

Of registreer je om te kunnen reageren.