Akkerbouw

Achtergrond

Poolprijs Aviko iets hoger dan beursprijs

De Aardappeltelerscommissie (ATC) van Aviko Potato heeft voor oogst 2017 een poolprijs gerealiseerd van € 65,71 per ton in week 45 tot € 94,31 per ton in week 28.

Deze prijzen gelden voor het ras Innovator in de pool met voorverkoop. De rassen Bintje, Challenger en Fontane in de pool zonder voorverkoop brachten in week 45 slechts € 46,93 op, oplopend naar € 70,34 per ton in week 28. De prijzen zijn exclusief de kwaliteitspremie van € 2,06 per ton en de poolkosten à € 0,30 per ton.Voor Agria, Victoria, Lady Anna, Markies en Leonardo werd € 5 per ton meer betaalt dan voor Bintje, Fontane en Challenger. De poolprijs van Innovator lag € 7,50 boven de Bintje-Fontane-Challenger-poolprijs.

Prijs voorverkoop hoger

Voorverkoop, en de teelt van de kwaliteitsrassen Innovator en Agria, bleek afgelopen jaar dus beduidend beter beloond dan niet voorverkoop en de bulkrassen Challenger en Fontane. De poolprijs met voorverkoop lag circa € 12 per ton hoger dan de poolprijs zonder voorverkoop. De pool mét voorverkoop profiteerde nog van de opleving op de aardappeltermijnmarkt in de periode mei-juni.

Gelet op het zeer moeizame marktverloop op een stabiel laag niveau, zijn de gerealiseerde poolprijzen een redelijk goed resultaat, stelt de ATC. De Fontane-poolprijs van week 13 in de poolzonder voorverkoop bedraagt € 55,02 per ton. Dat is ongeveer 20% hoger dan de gemiddelde beursnotering categorie 1 van PotatoNL.

Of registreer je om te kunnen reageren.