Akkerbouw

Achtergrond

Laatste uien voor een prikkie weg

De laatste uien van Michiel van Andel zijn deze week voor een prikkie verkocht; 4 cent per kilo. “Kostprijs gedeeld door twee, zeg maar. Zuur, maar het hoort erbij.”

Mooie kleur en vorm, goede hardheid. Geen wonder dat akkerbouwer Michiel van Andel uit Emmeloord wel durfde te gokken met deze uien. Gokken op een prijsopleving op het eind van het seizoen. In het verleden gebeurde dat regelmatig, maar in seizoen 2017-‘18 blijft die beloning voor de speculanten uit.

Michiel van Andel haalt een vel van zijn uien af bij het uitschuren. "Dit zijn goede uien." - Foto's: Petra Vos
Michiel van Andel haalt een vel van zijn uien af bij het uitschuren. "Dit zijn goede uien." - Foto's: Petra Vos

En nu de nieuwe oogst volop van het land komt, gaat alle hoop verloren bij de bewaarders. Van Andel doet deze kwaliteitsuien eind juni weg voor 4 cent per kilo en moet daar dus op inleveren.

Wat zijn dit voor uien?

“Een partij van 650 ton van het ras Motion. Een netto productie van 80 ton per hectare, bruto schat ik wel 95 ton. Ze vallen allemaal mooi in de maat 60-80 millimeter. De maat die gewild was dit afzetseizoen.”

"Deze uien gaan voor 4 cent per kilo weg", zegt Van Andel. "Zuur, maar het hoort erbij."
"Deze uien gaan voor 4 cent per kilo weg", zegt Van Andel. "Zuur, maar het hoort erbij."

Waarom zijn ze dan niet verkocht?

“Ik kon er 13 cent voor krijgen, een maand of 3 geleden. Dat vond ik niet genoeg, ik had 15 cent in mijn hoofd. De nieuwe uien komen eraan en dan moeten de oude weg. Verwerker Van Liere in Dronten heeft ze deze week gekocht en komt ze gelijk laden. Twintig vrachtwagens vol, dat duurt meerdere dagen. Nu krijg ik 4 cent; dat is kostprijs gedeeld door 2, zeg maar. Zuur, maar het hoort erbij. Tja, heb ik de boot gemist? Zo’n grote boot was het niet, hoor. Dit zijn mijn laatste uien. Ik heb de 1.100 ton die ik in 2017 heb geproduceerd in delen verkocht.”

Mooie grove uien.
Mooie grove uien.

Zo’n negatieve wending in het seizoen, wat leert een ondernemer daarvan?

“Ik dek me meer in voor 2018. Zo’n 20% van mijn uien heb ik op voorhand verkocht. Levering november. Het zijn Hybelle-uien, met bestemming Indonesië. Die heb ik beregend voor een goede opkomst. Het bod was 11 cent. Heel gewoon. Hoeveel ik verdien met die 6,5 hectare, ligt dus aan de kilo’s die eraf komen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.