Akkerbouw

Achtergrond

Bloemkoolprijzen schieten omhoog

Bloemkool zit de hele maand al mooi in de lift. Begin deze week steeg de prijs tot boven de euro voor de maat 6 bij The Greenery, ZON Fruit & Vegetables en bij BelOrta. Daarna explodeerde de prijs ineens naar € 2 per stuk.

Het zijn de naweeën van de warmte in de afgelopen weken, waardoor de afrijping meer dan gemiddeld snel is verlopen. Telers kunnen nu aan de gang blijven met snijden, in een poging de voorsprong in de oogstschema’s weer enigszins te verkleinen.

“Wat je nu zou moeten snijden, is weg”, schetst een teler in Noord-Holland de huidige situatie treffend. Hij verwacht dat dat de komende weken nog het geval zal zijn, “het houdt de markt mooi schoon.” Wel vraagt de oogst meer oogstbeurten dan normaal, vooral door ongelijkheid als gevolg van uitstel van de bloemaanleg. Collega’s in Limburg en in Zeeland merken dat ook op: op hetzelfde perceel staan oogstrijpe planten naast planten die er qua gewas perfect bij staan, maar waarin een kooltje nog ontbreekt, of extra oogstbeurten zijn nodig omdat de kwaliteit achterblijft. “Sommige rassen reageren door de vorming van een kool met een ruwe korrel. Die kunnen blijkbaar niet tegen de hitte, die zich dit jaar ook wel opvallend vroeg manifesteert. We kunnen de oogst nu met gemak bijhouden. Vorige week waren er hier en daar nog wat kleine acties met bloemkool, maar deze week niet meer.”

De komende weken blijft de aanvoer krap, is de algemene verwachting, dat kan aanhouden tot ver in juli.

Prognose: prijs blijft voorlopig hoog.

Of registreer je om te kunnen reageren.