Akkerbouw

Achtergrond

Belgische Bintje-notering gehalveerd

De noteringen voor Bintjes daalden niet alleen in Nederland.

Begin deze week gingen de aardappelnoteringen van het Belgische PCA/Fiwap voor Bintje (€ 2) en Fontane (€ 5 tot € 6) ook omlaag. Het Belgische Belgapom halveert vrijdag 8 juni de notering voor Bintjes naar € 1 per 100 kilo.

Geen handel deze week

In België worden goed bakkende Bintjes als enige ras nog verhandeld. Challenger viel enkele weken geleden al stil en deze week is er niet meer in Fontanes gehandeld. “Er zijn niet alleen veel aardappelen gepoot in België, maar ook de opbrengstijging met 20% is verantwoordelijk voor de situatie dit seizoen”, zegt Romain Cools, secretaris van de Belgische brancheorganisatie Belgapom. “Bovendien is dit het geval in heel Europa. Samen met de toename aan contractteelt leidt dit tot deze situatie op de vrije markt. De industrie breidt wel uit, maar er zitten nog veel telers met aardappelen. De nieuwe oogst groeit als kool, althans de stukken die geen last hebben gehad van zware neerslag.”

Voorspoedige groei houdt ook risico’s in

Vooral in West-Vlaanderen, maar ook in Noord-Frankrijk is lokaal veel regen gevallen. Er zijn telers die mais hebben ingezaaid, omdat de aardappelen niet opkwamen. Maar Cools wijst er ook op dat de voorspoedige groei van de aardappelen ook risico’s inhoudt. “Door voldoende neerslag hebben de aardappelplanten geen diep wortelgestel ontwikkeld, wat tot problemen kan leiden bij een periode van extreme droogte of hoge temperaturen. Het totale areaal consumptieaardappelen komt volgens PCA in West-Vlaanderen 4% tot 5% lager te liggen. Een stijging in Wallonië compenseert dit totale Belgische areaal, dat stabiel uitvalt vergeleken met het voorgaande seizoen. Uit ramingen van grote Belgische verwerkers en loonwerkers blijkt dat het areaal vroege aardappelen dit jaar met 20% daalt naar grofweg zo’n 9.000 tot 10.000 hectare.” Contractprijzen van vroege aardappelen zijn sterk gedaald, waardoor minder is gepoot.

Minder vroege aardappelen

Vroege rassen zijn lastiger te verwerken voor de industrie, omdat het vaak van kleinere percelen komt en de aardappelen niet homogeen en divers van kwaliteit zijn. Ook hebben veel Belgische telers vorig jaar veel kosten moeten maken door de droogte en hebben verliezen geleden. Vaak hebben telers gekozen voor andere gewassen.

Nederlandse telers kunnen de goede Agria’s niet slijten. Agria’s in kistenbewaring en mechanische koeling worden daardoor deels noodgedwongen vastgehouden. Aan de andere kant is de verwachting dat door de hoge temperaturen het aanbod krap wordt aan het eind van het seizoen. Veel aardappelen zijn begin dit seizoen nat de schuur ingereden, vervolgens flink geventileerd wat de kwaliteit niet ten goede komt. Het is afwachten wanneer de vroege aardappelen de grond uit komen.

Prognose: druk op de markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.