Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Verwachting komend aardappelseizoen groeit

De aardappelen voor oogstseizoen 2018 maken een andere start dan vorig jaar. Dat geeft reuring op de termijnmarkt.

In 2017 zijn meer vroege aardappelen gepoot, omdat de voorraad eind seizoen 2016-’17 krap was. De oogsten voor komend seizoen zijn vertraagd. Dat zorgt voor reuring op de termijnmarkt. Het aprilcontract 2019 stond donderdag 17 mei relatief hoog voor de tijd van het jaar op € 16,60 per 100 kilo. Ook is dit een hoger prijsniveau dan waar vasteprijscontracten op staan.

Opnieuw poten

Niet voor alle telers is het seizoen soepel van start gegaan. Een paar weken geleden viel in het Zuidwesten regen wat poten lastig maakte. In Drenthe kwam de regen afgelopen weekend met bakken uit de lucht. Maar ook Zuid-Limburg kreeg het afgelopen week zwaar te verduren, waardoor hier en daar aardappelen niet goed opkomen. Enkele telers moeten delen van percelen opnieuw poten. Aan extra werk en rijschade ontkomen deze telers niet. Nieuw pootgoed is wel beschikbaar, maar het is niet het beste spul meer.

Grotere bandbreedte

De fysieke handel in aardappelen blijft moeizaam. De bandbreedte van de beursnoteringen trekt wat meer uit elkaar. Het verschil tussen mindere partijen en kwalitatief goede aardappelen wordt groter. De fritesnotering (categorie 1) steeg donderdag 17 mei iets naar € 4,50 tot € 8 per 100 kilo. De drukte van het poten is zo goed als voorbij, waardoor telers wat meer tijd hebben om in de schuur te kijken. Problemen als schot en slijtage komen voor. Door het grotere aanbod en de mindere kwaliteit daalden deze week verschillende de exportnoteringen.

Prognose: redelijk stabiele prijzen

Eén reactie

  • "Enkele telers moeten delen van percelen opnieuw poten". Dit moet zijn: Meerdere telers moeten hele percelen opnieuw poten tot soms 1/3 van hun totale areaal.

Of registreer je om te kunnen reageren.