Akkerbouw

Achtergrond

Uienprijzen staan licht onder druk

De uienprijzen staan deze week iets onder druk. Op de beurs in Emmeloord daalt de notering voor uien 30% grof met € 1 naar € 4 tot € 5 per 100 kilo.

Voor uien 60% grof wordt € 1,25 lager genoteerd op € 5 tot € 7,50 per 100 kilo. Vergeleken met vorig jaar staat de notering zo’n € 5 hoger.

De sterkste daling is de afgelopen weken geweest en prijsdruk houdt aan. Er is een tijdje terug goed ingeslagen door verwerkers en exporteurs. Handel is rustig en veel wordt deze week op dagprijs gedaan, mede omdat sommige telers graag van partijen af willen.

Het aanbod uien is in het zuiden redelijk opgedroogd, waardoor meer transacties in de polder worden gedaan.

Drukte bij sorteerders en verpakkers

Het voelt druk aan bij sorteerders en verpakkers van uien, deels omdat steeds werkdagen uitvallen in deze periode met veel feestdagen. Daarnaast zit er meer werk aan de uien omdat de bestellingen kleiner zijn en verschillende maatsoorten worden gesorteerd. Ook is het te merken dat het tarrapercentage oploopt doordat er meer kale uien in de partijen voorkomen. Deze kwalitatief mindere uien moeten eruit gesorteerd worden. De slechtere uien gaan naar Polen, wel is de vraag vanuit dat land iets minder dan vorige week. Europa is goed aan de markt. Er gaan veel uien naar Oost-Europese landen. Ook gaan relatief kleine hoeveelheden uien naar Afrika. Mauritanië kan geen uien meer kwijt. Andere Afrikaanse landen zoals Ivoorkust en Guinee nemen wel wat af. Brazilië ontvangt ook uien en hetgeen daar aankomt is kwalitatief nog steeds goed.

Meeste uien naar Brazilië en Groot-Brittannië

De uitvoer van uien loopt in week 17 iets terug naar 15.915 ton. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het GroentenFruit Huis. De uitvoer werd minder, omdat tijdens de islamitische vastenmaand ramadan (15 mei tot 14 juni) Afrikaanse landen zo goed als stilvallen qua handel. Hierdoor staan er geen Afrikaanse landen meer in de top 3 van belangrijkste afnemers in week 17.

Brazilië neemt de meeste uien af met 3.786 ton. De uien houden zich goed voor deze verre bestemming, waar eerder wat twijfels over waren. Groot-Brittannië nam 2.630 ton uien af. Hoewel daar dit seizoen 22% minder uien zijn afgezet is de vraag in week 17 nog steeds goed en stabiel. De uitvoer liep in het begin van seizoen 2017-’18 minder omdat specifiek om grove uien werd gevraagd, welke in de af land periode schaarser waren.

Tot en met week zijn dit seizoen 17 993.145 ton uien uitgevoerd.

Prognose: uienprijs onder druk.

Meer informatie over de prijzen van uien vindt u in Boerderij op Maat:  

Uien Emmeloord
Uien Goes
Uien Middenmeer
Plantuien af land Goes

Of registreer je om te kunnen reageren.