Akkerbouw

Achtergrond

Suiker Unie onderzoekt productie biologische suiker

Suiker Unie onderzoekt de mogelijkheden om biologische suiker te gaan produceren. Het is een groeimarkt, constateert Gert Sikken, directeur Agrarische Zaken van Suiker Unie.

“We gaan onderzoeken of het een rendabele nichemarkt is voor ons. Ook kijken we hoe je het beste bieten biologisch kunt telen. Er zit een risico aan, want de teelt kan door ziekten onderuitgaan. Bovendien vergt de onkruidbestrijding arbeid.”

Suiker Unie produceerde van 2000 tot en met 2005 biologische suiker. Sikken: “Daarmee zijn we gestopt omdat het niet langer rendabel was. We konden niet de bietenprijs betalen die nodig was om de teelt aantrekkelijk te houden voor de biologische akkerbouwers. We importeren biologische rietsuiker voor onze afnemers.”

Uit een inventarisatie van de Confederatie van de Belgische Bietenplanters (CBB) blijkt dat in 4 Europese landen biologische bieten worden geteeld. Dat zijn Oostenrijk (1.110 ha), Duitsland (1.000 ha), Zwitserland (800 ha) en Denemarken (450 ha). Op zo’n areaal kan ongeveer 40.000 ton suiker worden geproduceerd, maar de EU importeerde 170.000 ton biologische suiker in 2015.

CBB: biologische bietenteelt uitdaging

Volgens telersbond CBB is de biologische teelt van bieten een uitdaging. Dat schrijft de bond in het ledenblad De Bietplanter. De zaden zijn onbehandeld en er mogen geen gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest worden gebruikt. Het bestrijden van insecten en schimmels is bijzonder moeilijk. Voor de onkruidbestrijding zijn 150 tot 300 uur arbeid per hectare nodig.

Nordzucker vermarkt dit jaar biologische suiker

De Duitse suikerfabrikant Nordzucker brengt dit jaar voor het eerst biologische suiker op de markt. Voor oogst 2017 betaalde Nordzucker € 80 per ton biologische bieten. Voor oogst 2018 betaalt Nordzucker € 12 per ton extra, meldt CBB. De Tiense Suikerraffinaderij in België test dit jaar de teelt van biologische bieten. In 2019 wordt begonnen met de verwerking van biologische bieten. De Tiense is een dochterbedrijf van de Duitse suikerproducent Südzucker. Die verwerkt al biologische bieten in de fabriek in Warburg, Duitsland.

Oostenrijk loopt voorop in biologische landbouw. Op ruim 20% van het areaal staan biologische gewassen. Maar slechts 3% van de bieten daar worden biologisch geteeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.