Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Sojaprijs onder druk door handelsspanningen

De prijs van sojabonen staat de laatste weken op de internationale markten wat meer onder druk.

Een van de redenen is dat de Amerikaanse dollar sterker werd ten opzichte van andere wisselkoersen, waaronder de euro en het pond. Dat maakt export vanuit de Verenigde Staten wat lastiger en vanuit de EU juist makkelijker.

Export sojabonen VS loopt achter

De export van sojabonen vanuit de Verenigde Staten loopt dit seizoen met 44,7 miljoen ton achter op seizoen 2016-‘17. In dezelfde periode vorig seizoen werd 50,2 miljoen ton sojabonen uitgevoerd. Chinese kopers die naar Brazilië trekken, dat is ongunstig voor de Amerikaanse afzet. De handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China zijn daardoor ook van invloed op de prijs.

De productie van sojabonen komt in seizoen 2018-’19 met 355 miljoen ton ruim 18 miljoen ton hoger uit dan in het huidige seizoen. De relatief lage opbrengst dit seizoen komt door ongunstig weer.

Bij sojabonen zijn vraag (358 miljoen ton) en aanbod (355 miljoen ton) volgend seizoen redelijk in evenwicht. Doordat de productie iets achterblijft, daalt de stock-to-use-ratio naar 24,2%. Dat is de laagste score in 5 jaar. Dat verwacht het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) in de eerste prognose voor het nieuwe graanseizoen 2018/2019.

Sojabonen gaan in de Verenigde Staten vlot de grond in. Op 13 mei is 35% van de sojabonen ingezaaid, meldt het Amerikaanse landbouwministerie USDA. Een jaar geleden was slechts 29% van de sojabonen gezaaid. Vergeleken met het 5-jarig gemiddelde lopen de werkzaamheden in totaal 9% voor.

Prognose: druk op sojabonenprijs

Eén reactie

  • ed12345

    Een van de redenen van de zakkende soyaprijs kan ook zijn In de Cornbelt USA gaat het mais zaaien ook niet zo vlot door te vaak regen
    Veel boeren vinden het voor mais te laat aan het worden en gaan voor soya ,die wel wat later zaaien zonder dat de opbrengst veel minder wordt

Of registreer je om te kunnen reageren.