Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Regenrivieren op Zuid-Limburgse aardappelpercelen

Aardappelpercelen op de Zuid-Limburgse heuvels leden de afgelopen 2 weken onder flinke hoosbuien die zich verspreid over de regio hebben ontladen.

De percelen nemen het hemelwater voldoende op. Probleem vormt de instroom van water van hoger gelegen percelen en/of wegen. “Al mijn aardappelpercelen zijn getroffen door waterstromen”, zegt akkerbouwer Ben Lacroix in Reijmerstok. “De een heftiger dan de ander. Op een perceel is een halve meter diepe sleuf ontstaan.”

Waterschade op een Limburgs aardappelperceel. - Foto: Guus Queisen
Waterschade op een Limburgs aardappelperceel. - Foto: Guus Queisen

Afgelopen week viel in een kort tijdsbestek 48 millimeter op de percelen van de akkerbouwer. Plaatselijk zijn er echter grote verschillen. In het naburige Banholt werd 110 millimeter in een dag gemeten. Lacroix heeft 55 hectare aardappelen van de rassen Challenger en Fontane in zijn bouwplan. In totaal beschouwt hij 4 hectare als verloren. Een perceel van 1 hectare heeft hij in zijn geheel afgeschreven.

De werkelijke schade denkt Lacroix pas over 2 weken te kunnen bepalen, als de percelen voldoende zijn opgedroogd. “Dan kunnen we ook bepalen hoe de percelen te bespuiten. Een ding staat als een paal boven water: door de ontstane waterschade wordt het zeker geen topjaar.”

Aarden walletjes tussen de aardappelruggen

Met het oog op erosiebestrijding past Lacroix al jaren niet-kerende grondbewerking toe. Om de afstroom van regenwater te voorkomen en het water op zijn plek te houden, maakt hij met de Speedridger-aanaarder walletjes tussen de aardappelruggen. “Door deze maatregelen infiltreert het regenwater goed in de percelen. Zonder de walletjes tussen de ruggen was de schade aanzienlijk groter geweest. Ik zie duidelijke verschillen in de spuitsporen waar geen ruggetjes liggen.” Probleem is het water van hoger gelegen percelen en wegen dat tijdens zo’n bui in grote hoeveelheden het perceel opstroomt. “Daar helpt niets tegen.”

Geen brede weersverzekering of regenverzekering

Lacroix heeft geen brede weersverzekering of regenverzekering. “Op de hellende percelen is dit veelal nutteloos. Zo heb je te maken met 10% of meer eigen risico. Bij mijn 55 hectare is dat minimaal 5,5 hectare, terwijl nu circa 4 hectare niet oogstbaar is. Ook al had ik deze verzekering afgesloten, ik had toch geen uitkering gekregen.”

Suikerbieten verzekert tegen hageschade

Zijn suikerbieten heeft Lacroix wel tegen hagelschade verzekerd. Ondanks dat een bietenperceel afgelopen week door een hagelbui is getroffen, claimt hij geen schade. “Uit ervaring weet ik het antwoord van de verzekeraar al: het is geen hagel-, maar waterschade. Ik besteed geen tijd aan het nutteloos met een taxateur over de akkers te lopen.”

Artikel gaat verder onder de tweet.

Schademeldingen door wolkbreuk Limburg

Bij verzekeraars zijn diverse schademeldingen binnengekomen na de wolkbreuk dinsdagmiddag 22 mei in Limburg. Zware onweersbuien met hagel hingen boven de provincie. Dat leidde soms in een half uur tot 47 millimeter water in de regenmeters. Woensdag 23 mei rond het middaguur noemt Agriver 2 meldingen van hagelschade vanuit het Zuid-Limburgse Meerssen; in suikerbieten en graan. Interpolis Agro, sterk vertegenwoordigd in die regio, meldt zelfs enkele tientallen schades. De oorzaken zijn blikseminslag, overgelopen goten en hagelschade aan bieten.

Eén reactie

  • melkveehouder .

    Hallo Guus. Probeer eens te achterhalen hoeveel boeren er een uitkering gaan/hebben ontvangen van een ‘brede weersverzekering’. Ik ben vooral nieuwsgierig hoeveel boeren met forse natschade geen uitkering krijgen omdat ze niet aan de gestelde criteria in de verzekeringspolis voldoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.