Akkerbouw

Achtergrond

Prei houdt prijsniveau vast

De prijs voor prei is de afgelopen maand behoorlijk stabiel gebleven, op dit moment zelfs met klokprijzen richting 90 cent bij ZON fruit & vegetables.

Het betreft vooral prei die eind april in de koelcel is gegaan, waarvoor dit prijsniveau hard nodig is.

Veel prei die enkele weken geleden de koelcel in werd gereden, was al niet geweldig meer van kwaliteit door het royale aantal groeidagen in de winter. Dat leidt tot klassieke problemen zoals schot en voze onderkanten. Het is het slot van een seizoen dat voor veel telers de boeken in zal gaan als financieel dramatisch, met november en januari/februari als grootste dieptepunten. Dat is Europa-breed het geval.

Inmiddels zijn al enkele Nederlandse telers gestart met de vroegste zomerprei en wordt in België ‘serreprei’ aangevoerd uit de kas, aldaar voor veilingprijzen die gezien de kosten voor dit type product wat tegenvallen. Het huidige zomerse weer maakt dat de groei van de zomerprei nu goed doorzet. Verwacht mag worden dat de productie in de tweede helft van de komende week gaat aantrekken. Wel met de kanttekening dat de productie over het geheel bekeken vooralsnog niet direct heel hoog zal zijn door de soms matige groeiomstandigheden dit voorjaar, en door krimp in het areaal. Die krimp zit in minder aanplant, maar ook telers die stoppen met prei. Voor vroege prei wordt Europees gezien gerekend op 5% minder areaal in vergelijking met 2017 en voor de late prei 15% minder.

Prognose: voorlopig hetzelfde prijsniveau.

Of registreer je om te kunnen reageren.