Akkerbouw

Achtergrond 10 reacties

NVWA voorspelde grote impact neonicsverbod op pootaardappelen en bieten

Het ministerie van LNV was op de hoogte van de impact van een neonicotinoïdenverbod, zo blijkt uit een analyse van het effect op open teelten.

Nederland heeft ingestemd met het Europese verbod op het gebruik van neonicotinoïden in open teelten in het volle bewustzijn van de grote gevolgen voor de akkerbouw.

Dat blijkt uit een impactanalyse van december 2017 over het effect van een (toen nog) eventueel verbod op het gebruik van 3 neonicotinoïden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maakte die in opdracht van het ministerie van LNV, waaronder ze ressorteert. De NVWA concludeert dat een verbod op neonicotinoïden een ‘grote impact’ heeft op de teelt van suikerbieten en pootaardappelen in Nederland.
In deze impactanalyse wordt de landbouwkundige impact beschreven van het beperken van de gebruiksmogelijkheden van gewasbeschermingsmiddelen op basis van clothianidin, imidacloprid en thiamethoxam voor de toepassingen waarin deze middelen een toelating hebben. De analyse betreft akkerbouwgewassen, cultuurgrasland, onbedekte groenteteelt en onbedekte sierteeltgewassen.

3 categorieën van impact

De NVWA hanteert in de analyse 3 categorieën van impact: geen impact, impact en grote impact. Voor zowel pootaardappelen als suikerbieten en voederbieten geldt de kwalificatie ‘grote impact’. Dat betekent: ‘Met het resterende middelen- en maatregelenpakket kunnen plagen niet meer afdoende worden beheerst, of de verwachting is dat op korte termijn resistentie ontstaat’.

Voor pootaardappelen worden als aantasters bladluizen en coloradokever genoemd. Bij suikerbieten gaat het volgens de NVWA om bietenkevertje, bietenvlieg, bietenaardvlo, ritnaalden, emelten, engerlingen, wortelduizendpoten, miljoenpoten, zwarte bonenluis en groene perzikluis.

Consumptie- en zetmeelaardappelen

Op consumptie- en zetmeelaardappelen heeft een neonicotinoïdenverbod volgens de analyse geen impact. Ook hier worden bladluizen en coloradokevers als aantasters genoemd.

In de praktijk wordt ook in de teelt van consumptieaardappelen wel het neonicotinoïde bevattende Actara gebruikt. Onder meer door ritnaalden aan te pakken zorgt het middel voor een betere schilkwaliteit van de aardappelen.

NVWA gaat verder dan CLM

Voor wat betreft pootaardappelen gaat de NVWA verder dan CLM deed in de studie Neonicotinoïden in European agriculture van september vorig jaar. Het onderzoeks- en adviesbureau ging toen niet verder dan aan te geven dat ‘viruspreventie door bestrijding van bladluizen voor pootaardappelen belangrijk is’.

De conclusie voor suikerbieten van CLM is in lijn met die van de NVWA, namelijk dat er onvoldoende alternatieven voor neonicotinoïden beschikbaar zijn.

Laatste reacties

 • Jan-Zonderland

  Beetje laat is het niet. Stelletje sukkels zijn het allemaal met elkaar. Haal ook eens de echte feiten boven water mbt bijensterfte door bovengenoemde toepassingen op niet bloeiende gewassen. Al eerder gezegd: als emotie gaat winnen van wetenschap dan ben je verkocht.

 • rene.schunselaar1

  En welke impact stelde de Nvwa vast voor inulinecichorei...?

 • agratax(1)

  @Jan. Ik ben het met je eens. Is de ratio vervangen door emotie anders gezegd Regeer je op de waan van de dag en in reactie op de grote schreeuwers, leidt tot grote kosten zonder inkomen.

 • haverboer1

  Pootgoed Nederland bv gaat nog een rare pijp roken de komende jaren.
  Als er geen alternatieve middelen komen, hoef je de pootaardappelen niet eens in de grond stoppen, want je weet van te voren dat de nacontrole monsters verkeerd uit pakken.

 • Jan-Zonderland

  @Agratax, het gaat mij primair niet eens over de extra kosten en/of lager inkomen. Het is zoals jij het noemt de waan van de dag. Voor de zoveelste keer in korte tijd. Fipronil: er ligt een berg met mest waar een ietssie pietsie fipronil in zit. Mag miet over het land als er meer dan 1 deel per miljard ofz fipronil in zit. Waanzin
  Mestfraude: storm in een glas water
  Kalverfraude: niemand krijgt te horen hoe groot die fraude nu eigenlijk was. Kan ook niet want er was geen fraude als je het mij vraagt. Nog steeds bedrijven op slot. Waanzin
  Verbod op neonics: gebaseerd op onderbuikgevoelens. Heeft niks met bijensterfte te maken. Waanzin
  Politicy die het niet zo nauw nemen met de waarheid: aan de orde van de dag. Sancties: geen. Waanzin

 • mtseshuis

  Inderdaad @Jan Zonderland, ze zijn knettergek - waanzin ten top!

 • Buitenkamp

  De biologische landbouw werkt zonder neonicotinoiden, misschien daar eens gaan kijken?

 • farmerbn

  Klopt, de biologische landbouw doet het zonder en voor de lagere productie en het verhoogde risico op misoogsten , krijgen zij een hogere prijs. De politici willen dat de gangbare boeren steeds meer als biologische boeren gaan werken zonder die hogere prijzen. Je dwingt mercedes om een auto te leveren voor de prijs van een fiat. Biologisch werken is dus steeds meer een verplichting en steeds minder een vrije keuze.

 • alco1

  Dat er in biologisch niet gespoten mag worden, heeft de achterliggende gedachte, dat er ook geen restauratie bemesting gedaan mag worden.
  Dit zal door verschraling tot gevolg hebben dat onkruiden de overhand zullen nemen. Er zijn groeperingen die denken dat je daardoor de wereld zult redden.
  Zij zullen pas tot inkeer komen als er hongersnood komt.

 • Leo Tholhuijsen

  rene.schunselaar1 stelde de vraag:
  En welke impact stelde de Nvwa vast voor inulinecichorei...?
  Het antwoord op die vraag luidt dat de NVWA voor inulinecichorei niets stelde.
  In de NVWA impactanalyse wordt cichorei niet genoemd.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.