Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

‘Met zelfbedachte onderdek- en oprolmachine lichter werken’

Akkerbouwer Wiljo Hepping heeft een machine ontwikkeld waarmee hij in zijn eentje een aardappel- en bietenhoop met Toptex kan afdekken. Ook maakte hij een machine waarmee hij Toptex-doek kan oprollen.

Met de onderdek- en oprolmachine won Hepping de aanmoedigingsprijs en € 1.000 van het innovatiefonds van mengvoerfabrikant ForFarmers en Boerderij.

Wiljo Hepping (45) akkerbouwer in Nieuweroord (Drenthe) heeft een onderdek- en oprolmachine ontwikkeld. - Foto: Theo Galema
Wiljo Hepping (45) akkerbouwer in Nieuweroord (Drenthe) heeft een onderdek- en oprolmachine ontwikkeld. - Foto: Theo Galema

Wat was de aanleiding om dergelijke machines te bouwen?

“Ik heb in vof met mijn vrouw Pieternel een akkerbouwbedrijf van 135 hectare met 50 hectare zetmeelaardappelen, 17 hectare suikerbieten en verder nog mais, luzerne en grasland. Een deel van de zetmeelaardappelen gaat na het rooien direct naar Avebe, maar een aanzienlijk deel wordt later afgeleverd en moet met Toptex worden afgedekt, om de aardappelen te beschermen tegen regen. Hetzelfde geldt voor de bieten. Het onderdekken van een aardappelhoop met Toptex is een klus voor minimaal 2 personen. Hetzelfde geldt voor het oprollen van de doeken. Zeker als ze nat en dus zwaar zijn. Mijn vrouw en mijn vader van 73 helpen daar vaak bij, maar het kwam geregeld voor dat ik ’s avonds nog alleen aan het rooien was, en dan in mijn uppie nog de hoop moest onderdekken. Ik zocht daarom naar een oplossing om die klus in mijn eentje te kunnen klaren.”

Hoe werken beide machines?

“De onderdekmachine is een aanbouwdeel voor aan een getrokken kraan of een mobiele Atlas-kraan. Middels een snelwisselsysteem is hij snel aan- en af te koppelen. Je zet de punten van het doek met twee elektrische krikken vast aan het aanbouwdeel. Door vervolgens langs de hoop te rijden, met het midden van het aanbouwdeel over het midden van de hoop, trek je de Toptex gemakkelijk over de lengte over de hoop. De trekker met getrokken kraan staat tijdens het rooien paraat. Als het gaat regenen, trek je snel het doek over de blootliggende aardappelen, en als de bui over is, rij je iets achteruit en kan je weer aardappelen aanstorten.”

Tekst gaat verder onder de video.

“De oprolmachine zit bevestigd aan een hefmast, maar past ook op de kraan. Het is een frame met een hydromotor. Daaraan zit een adapter, waarin een vierkant kokerprofiel past. Het doek wordt in enkele seconden om dit kokerprofiel opgerold. Geleidingsbeugels zorgen dat het doek netjes om de vierkante buis wordt opgerold. Na oprollen bind ik een touw eromheen, waarna doek inclusief buis thuis in de opslag gaan. De buis blijft in de rol, want het doek zit er erg strak omheen gewikkeld.”

Wat waren de investeringskosten?

“Die vielen reuze mee. Aan ijzer voor de onderdekmachine was ik circa € 200 kwijt. De elektrische krikken kostten zo’n € 100 per stuk. De oprolmachine was wat duurder, vanwege de hydromotor. Al met al kostte deze € 1.000. De tweedehands getrokken kraan heb ik voor € 500 op de kop getikt.

Het onderdekken en oprollen was vroeger een vervelende klus en fysiek zwaar, maar het is nu snel en licht werk geworden voor slechts één persoon. Het levert me veel tijdsbesparing op én extra arbeidsvreugde.”

Eén reactie

  • Wiann

    Zulke zelf ontwikkelde ideeën petje af!

Of registreer je om te kunnen reageren.