Akkerbouw

Achtergrond

EU-tarweprijs daalt licht

Op de graanbeurs in Groningen daalde de notering voor voertarwe met € 1 naar € 169 per ton.

De vraag naar tarwe loopt iets terug, waardoor de notering daalt. Voor voergerst blijft de notering onveranderd op € 170 per ton. Europese tarwenoteringen bewegen iets omlaag, nadat het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) eind vorige week meldde dat er meer tarwe wordt geoogst in seizoen 2018-’19. De notering voor EU-voertarwe daalde eerder deze week met € 1 naar € 181,50 per ton op de Rotterdamse graanbeurs. Op de termijnmarkt in Parijs stond de notering 15 mei voor het september-contract op € 170,25 per ton. Dat is € 5 lager dan een week eerder.

De tarwenotering op de termijnmarkt in Chicago bewoog 15 mei juist weer iets omhoog. Daarmee schommelt de notering wat meer dan de Europese prijzen. Het regent af en toe in belangrijke productiegebieden in de Verenigde Staten.

Chinese tarwevoorraden nemen toe

Tarwevoorraden in China worden groter. Dit seizoen ligt 45% van de wereldvoorraad tarwe in China. Het USDA schat in dat voor seizoen 2018-’19 ruim de helft van de tarwe in China ligt opgeslagen. De wereld-eindvoorraad wordt ingeschat op 264 miljoen ton tarwe.

De Chinese mais-eindvoorraad slinkt wel van 80 miljoen ton naar 60 miljoen ton in seizoen 2018-’19. China heeft het beleid aangepast en wil minder mais opslaan, omdat mais moeilijk te bewaren is. Een andere reden waarom de voorraden slinken is dat China de teelt van mais wil verlagen. Dat beleid is ingevoerd zodat het sojabonenareaal kan stijgen. China is een grote importeur van sojabonen en wil minder sojabonen gaan importen.

Prognose: schommelende tarweprijzen.

Meer informatie over de prijzen van granen vindt u in Boerderij op Maat:  

EU-voertarwe Rotterdam
Maaltarwe Goes
Voertarwe Groningen
Voertarwe Emmeloord
Voertarwe Middenmeer
Voertarwe Hamburg
Maaltarwe Rouen

Of registreer je om te kunnen reageren.