Akkerbouw

Achtergrond 4 reacties

Te koop: akkerbouwbedrijf in Canada in echte aardappelregio

In het oosten van Canada staat een akkerbouwbedrijf met 359 hectare grond te koop. Er zit 323 hectare pachtgrond bij. De vraagprijs is € 3,7 miljoen.

Op Prince Edward Island, in het oosten van Canada, staat een akkerbouwbedrijf met 359 hectare land te koop. De vraagprijs is omgerekend € 3,7 miljoen. Kopers moeten hiervan ongeveer 25% tot 35% zelf kunnen voorfinancieren.

Het bedrijf ligt op een eiland, op nog geen 2 kilometer afstand van de zee. Het is zeer fraai gelegen. Toerisme en natuur vormen geen beperking voor de bedrijfsvoering. Boeren hoeven op dat vlak maar met één ding rekening te houden: doordat de zee zo dichtbij is, moeten boeren met spuiten minstens 15 meter van waterwegen vandaan blijven.

Bovenal is Prince Edward Island echter hét aardappelgebied van Canada. De economie steunt er op. Dat is ook te merken aan de infrastructuur. Er zijn ruim voldoende afnemers. Dat kan op contractbasis, bijvoorbeeld via termijnmarkten. Maar de vrije aardappelmarkt is ook een optie. Daarnaast zijn er meerdere loonwerkers.
Tekst gaat verder onder de foto‘s

Het bedrijf is fraai gelegen, op korte afstand van de zee. Het klimaat is extremer dan in Nederland, maar veel minder extreem dan in andere Canadese provincies. - Foto's: Westerkamp Realty
Het bedrijf is fraai gelegen, op korte afstand van de zee. Het klimaat is extremer dan in Nederland, maar veel minder extreem dan in andere Canadese provincies. - Foto's: Westerkamp Realty

Het bedrijf ligt op 10 minuten rijden van het dorp Kensington (2.000 inwoners). Daar zijn de eerste basisvoorzieningen. Het is met Kensington Agriculture echter vooral een goed servicecentrum voor boeren uit de buurt. De dichtstbijzijnde grotere plaats is Summerside. Het telt 15.000 inwoners en het is 20 minuten rijden. Echt grote steden zijn er niet op het eiland. Al telt Charlottetown nog 40.000 inwoners. De dichtstbijzijnde echt grote stad is het eveneens Engelstalige Halifax (400.000 inwoners) dat 3 tot 3,5 uur rijden is.

Het klimaat speelt op Prince Edward Island een minder grote rol dan in andere Canadese provincies. De zomers en winters zijn door het meer gematigde zeeklimaat minder extreem. Niettemin zitten er jaarlijks altijd koude dagen van -20 tot -15 graden bij.

Geschikt voor alle gewassen

Dit bedrijf telt 359 hectare land. Het grootste deel hiervan ligt rond het bedrijf. Kanttekening is wel dat slechts 280 hectare bewerkbaar is. De rest is bos. Hiervan is nu geen extra inkomen door houtkap, maar dat is deels wel mogelijk. De overheid stimuleert en subsidieert bovendien nieuwe aanplant.

Bij het bedrijf hoort daarnaast 323 hectare pachtgrond. Ook die grond ligt relatief dichtbij. Daarnaast is het mogelijk om extra grond van buren bij te pachten. Grond kopen is eveneens een optie. Dat gebeurt tegen prijzen van omgerekend € 7.200 tot € 12.800 per hectare.

De grond op Prince Edward Island bestaat uit zanderige leemgrond. Er worden vooral aardappelen geteeld, maar in principe is alles mogelijk. Van sojabonen tot tarwe en van koolzaad tot gerst. De gemiddelde aardappelopbrengst op het eiland ligt iets hoger dan in Nederland. De aardappelen worden wel later geplant dan in Nederland, rond half mei. De oogst vindt altijd voor 1 november plaats in verband met de vroege vorst.

De bedrijfsgebouwen ongeveer 20 jaar oud. Ze zijn in prima staat en up-to-date.
De bedrijfsgebouwen ongeveer 20 jaar oud. Ze zijn in prima staat en up-to-date.

Op het erf zijn de bedrijfsgebouwen ongeveer 20 jaar oud. Niettemin zijn ze in prima staat en up-to-date. Er zijn 4 opslagloodsen. Die hebben samen 3.662 ton capaciteit. Daarnaast is er een werkplaats van 15 bij 45 meter. Machines zijn bij de vraagprijs inbegrepen. Als een koper niet alle machines wil overnemen, kan die onderhandelen over een lagere prijs. De huidige eigenaar gebruikt nu nog machines voor loonwerk (zaaien, mesten, oogsten) of sneeuwschuiven.

Het woonhuis tenslotte is netjes onderhouden en is ruim. De woning telt 205 vierkante meter. Er zijn onder meer 4 slaapkamers.

Voor meer informatie: Interfarms, Marianna Westerkamp: tel. (001) 9023941297, info@westerkamprealty.com of www.westerkamprealty.com.

Check de grond- en pachtprijzen, actuele koopaktes en andere agrarische transacties op boerderij.nl/landbouwgrond

Laatste reacties

 • el

  The sky's the limit!

 • pelleboer

  Die 36 hec eigendom voor 3.7 miljoen is dat bos of akker? 36 hec maal 10000 is 360000 ik zie niet voor 3.3 miljoen machines en gebouwen.

 • el

  Ik lees, 359 hectare bij het bedrijf waarvan 280 hectare bouwland en 79 hectare bos voor houtproductie, daarnaast 323 hectare pacht@ pelleboer!

 • pelleboer

  schrijf dan gewoon bedrijf met 682 hec grond , waarvan 280 hec akker en 79 hec bos eigendom is.

Of registreer je om te kunnen reageren.