Akkerbouw

Achtergrond

Suikerprijs trekt deze week iets omhoog

Suikerprijzen liepen wat omhoog eind vorige week, deels door afwikkeling van aflopende contracten.

De laatste weken beweegt de suikerprijs schommelend omlaag. Over het algemeen staat de prijs onder druk door grote voorraden en opbrengsten dit seizoen. Dat is te zien aan de notering op de termijnmarkt in Londen. Het eerstaflopende contract beweegt de afgelopen weken omlaag.

Thailand verwacht record

Analisten hebben de productieverwachting voor India en Thailand naar boven bijgesteld. India verwacht een vrijwel gemiddelde regenval, waarbij de rietsuikergewassen goed kunnen groeien. India kan bij gunstige omstandigheden een recordoogst verwachten in 2018-’19 en zou daarmee de grootste producent van suiker worden in de wereld.

Vertraagde EU-inzaai

Het inzaaien van suikerbieten in de EU heeft zo’n 3 weken vertraging opgelopen. Dat kan resulteren in wat lagere opbrengsten, omdat het groeiseizoen korter is. De temperaturen waren in maart laag. Een enkeling startte in Zuid-Europa begin maart met inzaaien, maar in veel gebieden is veel neerslag gevallen in april. Hierdoor kunnen de zware landbouwmachines niet de natte percelen op. Ook in het zuidwesten van Nederland was het vorige week te nat om al van start te gaan. In de polder konden bieten vorige week wel gezaaid worden. Droger en warmer weer de komende dagen is gunstig om in Europa te zaaien.

Rusland loopt ook achter met inzaaien. Volgens het Russische landbouwministerie krimpt het areaal en wordt later ingezaaid dan vorig jaar, omdat het in delen van Rusland nog vriest.

Prognose: druk op suikerprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.