Akkerbouw

Achtergrond

Geduldige uienteler beloond met hogere prijs

Beurs Emmeloord verhoogt de notering voor uien 60% grof met € 0,75 naar € 7,50 à € 12,50 per 100 kilo.

De extra vraag vanuit Brazilië zorgt dat exporteurs meer goede huidvaste uien zoeken. Telers die nog steeds deze kwalitatief goede uien in de schuur hebben om te verkopen ontvangen dan ook hogere prijzen. Over het algemeen is de vraag breed. Grove uien gaan ook naar verschillende Zuid-Europese landen. Uien 30% grof profiteren van de prijsstijging van grove uien en stijgt € 0,50 naar € 6,00 tot € 7,50 per 100 kilo. Afzet voor middelmaat uien is lastiger, waardoor de stemming voor deze maat flauw is. Voor uien 60% grof is de stemming prijshoudend.

Brazilië vraagt extra uien

De extra vraag naar goede kwaliteit zorgt ervoor dat voor hele mooie, grove uien € 14 per 100 kilo is betaald. Maar het gros van de uien gaan weg tussen € 8 tot € 10 per 100 kilo.

Lokale prijzen rijzen in Brazilië de pan uit, omdat eigen uien kwalitatief goed zijn. Het eigen aanbod is niet voldoende, waardoor om aanvulling wordt gevraagd. De kwaliteit van uien is dit seizoen stukken minder dan vorig jaar, waardoor Nederlandse uien geen visitekaartje achterlaten. Veel uien zijn dan ook niet geschikt voor Brazilië. De vraag is er en dat zorgt voor een vriendelijke stemming op de markt. Naar verwachting blijft Brazilië 4 weken aan de markt, daardoor kochten verwerkers flink in.

Hogere prijs voor goede, huidvaste ui

Dat was terug te zien op de transactielijst van Holland Onions Association (HOA). Daar stonden in de tweede helft van week 14 maar liefst 50 gemelde transacties. Daaruit blijkt dat verwerkers weinig voorraad hebben en bij extra vraag direct uien bij moeten kopen. Telers met goede uien kunnen daardoor meer vragen voor goede, huidvaste uien.

De markt is wat vaster en ook op langere termijn zijn meer uien verkocht. Binnen Europa is de vraag ook goed. Frankrijk en Spanje ontvangen ook prima hoeveelheden. De laatste uien gaan volgende week naar Indonesië. Al met al worden deze week veel uien gesorteerd.

Prognose: stabiele tot licht stijgende prijzen.

Meer informatie over de prijzen van uien vindt u in Boerderij op Maat:  

Uien Emmeloord
Uien Goes
Uien Middenmeer
Plantuien af land Goes

Of registreer je om te kunnen reageren.