Akkerbouw

Achtergrond

EU-tarweprijs onder druk door matige export

Rusland is de grootste tarweleverancier in de wereld, daar heeft de EU last van. De maisprijs stabiliseert mede door een slinkende wereldvoorraad.

De prijzen daalden vorige week op de Europese markten. De tarwenotering op de termijnmarkt in Parijs voor het eerstaflopende contract stond afgelopen vrijdag, 13 april, 1,3% lager dan een week eerder op € 164,75 per ton. Daarmee staat deze notering op hetzelfde niveau als medio maart.

Groeiende voorraden

De graanmarkt staat in de EU onder druk doordat de voorraden groeien. De EU exporteert veel minder graan dan vorig seizoen en importeert juist meer. De graanvoorraad is daardoor eind dit seizoen groot genoeg om 9 weken verbruik te dekken. Begin dit seizoen stond de voorraad op 7,4 weken verbruik.

Europa heeft last van het grote aanbod Russische tarwe op de wereldmarkt. Rusland heeft vorig jaar een recordoogst geproduceerd en biedt tarwe voor relatief lage prijzen op de wereldmarkt aan. Ook versterkt de zwakkere Russische roebel ten opzichte van de Amerikaanse dollar de Russische tarwe-uitvoer.

De prijzen in de VS zijn in wat rustiger vaarwater terechtgekomen. Het weer is wat gunstiger in de belangrijkste wintertarwegebieden in de VS. Wel zijn er zorgen over koud weer dat aanhoudt in de noordelijke staten.

Krimpende maisvoorraad

De maisnotering steeg afgelopen periode flink op de termijnmarkt in Chicago. Eind vorige week zakten de noteringen iets, voornamelijk door winstnemingen. Daardoor stond de maisnotering voor het eerstaflopende contract op de termijnmarkt in Chicago afgelopen vrijdag 0,6% lager dan een week eerder. Daarmee staat deze notering op hetzelfde niveau van eind maart. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) heeft de wereldmaisoogst voor seizoen 2017-’18 met bijna 6 miljoen ton naar beneden bijgesteld naar 1.036 miljoen ton. De oogst in Brazilië en Argentinië loopt sterk achteruit. Ook het verbruik daalt, waardoor de wereldvoorraad zal dalen naar 197 miljoen ton mais. Vorig seizoen stond de maisvoorraad wereldwijd op 231 miljoen ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.