Akkerbouw

Achtergrond laatste update:23 mrt 2018

Witlofprijzen lijken te verbeteren

De prijzen voor witlof lijken de weg naar boven weer gevonden te hebben, wellicht in de hand gewerkt door acties en de zeer matige temperaturen.

Maar dat is niet meer dan een aanname, want afdoende verklaringen ontbreken. Voor de telers zijn hogere prijzen zeer welkom, want die zijn de voorbije maanden onder kostprijs geweest.

Prijs kort grof niet om over naar huis te schrijven

De prijsvoor de belangrijkste sortering – kort grof – is nog niet om naar huis te schrijven, maar wel wat beter dan de malaise vanaf begin februari. Volgens de statistieken zijn februari en maart altijd wel lastige maanden voor witlof. Vorig voorjaar vormde daarop een uitzondering, want toen ging de prijs ‘pas’ eind maart onderuit. Dat werd toen overigens gevolgd door een opvallend prijsherstel vanaf de tweede helft van april. Als argument voor dat afwijkend prijsverloop werd toen aangevoerd dat de aanvoer van groente uit Zuid-Europa toen onder druk stond als gevolg van wateroverlast aldaar.

Markt niet overvoerd

Die situatie dient zich deze keer niet aan. Daar staat tegenover dat met de huidige lofproducties de markt niet wordt overvoerd. De wortelmaat is gemiddeld royaal, zodat in de trek wat meer vierkante meters nodig zijn dan met fijne wortels. Dat drukt de totale productie. Ook in Frankrijk is de productie niet geweldig hoog. Volgens de jongste inventarisatie (februari) van het Franse ministerie van Landbouw (Agreste) komt de Franse lofproductie in vanaf september 2017 tot en met augustus 2018 uit op ruim 153.000 ton, dat is 2% minder dan in 2016/2017 en 12% minder dan 5 jaar geleden.

Prognose: prijsherstel.

Of registreer je om te kunnen reageren.