Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Verbod op neonicotinoïden splijt VVD en GroenLinks

GroenLinks en de VVD vlogen elkaar deze week in de haren over een verbod op neonicotinoïden.

Als de Europese voedselveiligheidsautoriteit Efsa met een advies komt, is het niet goed of het deugt niet. Zo vatte landbouwminister Carola Schouten woensdag de opvattingen in de Tweede Kamer samen over het advies van de Efsa over de schadelijkheid van neonicotinoïden voor honingbijen, hommels en wilde bijen.

De Efsa zei – samengevat – dat neonicotinoïden ook bij normaal landbouwkundig gebruik schadelijk kunnen zijn voor de bestuivende insecten. De insectenbestrijder kan in nectar zitten, het kan verwaaien en en kan in water voorkomen. En via al die wegen kunnen bijen en hommels de stof binnen krijgen in hoeveelheden die ongewenst zijn.

Glyfosaat

GroenLinks-woordvoerder Rik Grashoff stak de loftrompet over het advies van de Efsa. Dat terwijl GroenLinks in het verleden geen goed woord over had voor een advies over glyfosaat van dezelfde Europese autoriteit. Toen werd er onder andere door GroenLinks ernstig getwijfeld aan de onafhankelijkheid en de transparantie van de Efsa.

Er ontspon zich een vinnige discussie tussen VVD-Kamerlid Helma Lodders en Grashoff. Lodders zag een kans voor open doel. Zij wees Grashoff erop dat de Efsa tot een standpunt is gekomen buiten de bestaande toetsingskaders – waarbij ze overigens niet vermeldde dat de Efsa wel uitging van een nieuw toetsingskader waar nog een formele klap op moet worden gegeven. En wat haar ook verwonderde: “Waarom volgt GroenLinks de Efsa niet als het gaat om glyfosaat?”

‘Wij willen geen verbod als dat leidt tot gebruik van middelen die schadelijker zijn’

Grashoff liet zich door Lodders niet uit het veld slaan. Hij zei hartstikke kritisch te zijn op Efsa en hartstikke kritisch op hoe het gelopen was rond de toelating van glyfosaat. “Maar als er nu een lichtpuntje is, en de Efsa stelt ten langen leste voor om de neonicotinoïden te verbieden, dan stel ik voor dat we dat eens een keertje volgen.”

Rik Grashoff (GroenLinks): “De VVD sorteert voor op de zoveelste ontsnappingsroute om niet te voldoen aan de wens op een verbod op de neonicotinoïden. Buitengewoon droevig.”
Rik Grashoff (GroenLinks): “De VVD sorteert voor op de zoveelste ontsnappingsroute om niet te voldoen aan de wens op een verbod op de neonicotinoïden. Buitengewoon droevig.”

‘Verbod op insectenbestrijder enige juiste weg’

Lodders vond dat Grashoff met twee maten meet, een serieuze partij onwaardig. “Bijna lachwekkend”, aldus Lodders. Daarop reageerde de GroenLinks-woordvoerder dat Lodders een politieke truc gebruikte om een serieuze partij te ridiculiseren. Volgens hem ligt er nu een wetenschappelijk advies op basis waarvan ook de VVD tot de conclusie zou moeten komen dat een verbod op de insectenbestrijder de enige goede weg is.

Lodders benadrukte nog eens dat zij de wetenschappelijke instituten wil volgen, ‘maar dan moeten ze wel adviseren op basis van vastgestelde beleidskaders, en dat ontbreekt in deze discussie. Ik ben blij dat het kabinet het standpunt heeft niet alleen te kijken naar een verbod, maar ook naar de gevolgen ervan. Wij willen geen verbod als dat leidt tot gebruik van middelen die schadelijker zijn. En dat zou GroenLinks ook niet moeten willen’.

Ontsnappingsroute

Grashoff zag een aap uit de mouw komen: “De VVD sorteert voor op de zoveelste ontsnappingsroute om niet te voldoen aan de wens op een verbod op de neonicotinoïden. Buitengewoon droevig.”

Ondertussen hield de minister haar kruit droog. Schouten komt pas met een standpunt als de Europese Commissie een voorstel heeft geformuleerd.

Eén reactie

  • farmerbn

    Naast nep-nieuws is er ook veel nep-wetenschap. Het worden moeilijke tijden.

Of registreer je om te kunnen reageren.