Akkerbouw

Achtergrond

Syngenta selecteert uien die hele wereld over kunnen

Veredelaar Syngenta Seeds heeft 3 van zijn 7 uienrassen geselecteerd voor het nieuwe marketingconcept Diamant Selectie. “De handel vraagt om harde uien.”

De geselecteerde rassen voldoen aan de hardheidseisen die aan de Diamant Selectie zijn verbonden, namelijk een score van minimaal 100 op de hardheidsindex van de Rassenlijst Zaaiuien. Op huidvastheid scoren de 3 rassen ook een index van 100 punten of meer. “Harde uien, dat is waar de handel om vraagt”, licht gewasadviseur Kees Jacobs toe. “Ze moeten de hele wereld over kunnen.”

Flexibeler met kwaliteitsuien

Kees Jacobs
Kees Jacobs is gewasadviseur bij
Syngenta. - Foto: Ton Kastermans

De teler wil echter zoveel mogelijk kilo’s rooien. “Progression en Motion combineren hardheid met een hoge opbrengst”, stelt Jacobs, die de actuele rassenlijst erbij pakt om die uitspraak te bekrachtigen. “Telers kijken gelijk naar rechts, naar de opbrengsten. Maar hardheid en huidvastheid zijn ook van belang voor een goed nettoresultaat. En voor de exportmogelijkheden. Met kwaliteitsuien ben je veel flexibeler. Verwerkers kopen steeds meer specifiek in wat de klant vraagt. En die klant vraagt om kwaliteit. Dus daar focussen we ons op.”

De beide rassen zitten net onder het gemiddelde wat betreft opbrengst. Motion komt iets beter uit de verf dan Progression. Het derde ras van de Diamant Selectie, het vroege ras Vision, liep niet mee in het onderzoek voor de teelt van 2018. “Motion is ons beste ras op dit moment, ook wat betreft marktaandeel. Progression is nieuw, dat ras moet zichzelf eerst bewijzen aan de telers. “De uienmarkt is vrij conservatief. Als een ras bevalt, switcht de teler niet zo snel.”

Met de Diamant Selectie geeft Syngenta aan wat zijn beste rassen zijn op de waarde hardheid. - Foto's: Ton Kastermans
Met de Diamant Selectie geeft Syngenta aan wat zijn beste rassen zijn op de waarde hardheid. - Foto's: Ton Kastermans

Marktaandeel winnen

Het 150-jarige Syngenta is een relatief kleine speler op de Nederlandse uienmarkt, met een marktaandeel van 5% à 6%. Jacobs denkt met de Diamant Selectie marktaandeel te kunnen winnen. “Door ons te profileren met uien die de handel graag wil hebben. En er zitten opvolgers in de pijplijn die nog beter zijn. Over 5 jaar zie ik ons op 10% marktaandeel zitten.”

Voor de ontwikkeling van nieuwe rassen in groentezaden wordt € 36 miljoen geïnvesteerd in een nieuw R&D-technologiecentrum in Enkhuizen.

‘Rassenlijst onvoldoende representatief’

Om je eigen rassen goed op waarde te kunnen schatten, moet je ze vergelijken met de concurrerende rassen. Dat doet Syngenta met demoproeven door het hele land. Ook biedt het informatie over hoe rassen het onder bepaalde omstandigheden doen. “De rassenlijst is onvoldoende representatief met slechts onderzoek in Flevoland en Zuidwest-Nederland.”

Op het proefbedrijf aan de Ooievaarsweg in Zeewolde staan in een koele hal kistjes met uienmonsters in rijen opgesteld. De groene kistjes horen bij de demoproeven van Jacobs. De grijze kistjes zijn rassenproeven waarbij – nieuwe – uienrassen van Syngenta op verschillende plekken zijn geteeld. “Soms is al snel te zien dat een bepaald ras niet verder gaat komen dan hier.”

Kees Jacobs laat de uienproeven zien aan zijn marketing-collega Brigitte van der Steen.
Kees Jacobs laat de uienproeven zien aan zijn marketing-collega Brigitte van der Steen.

Genetica vergelijken

In 2017 zijn van 36 percelen 143 monsters verzameld. Eind januari zijn de uien gesorteerd. Op deze manier is de genetica van de verschillende zaadhuizen mooi te vergelijken. In vorm en kleur zijn er duidelijk rode draden te herkennen. De rassen van Syngenta zijn rond met vrij dunne nekken en neigen naar een koperen kleur.

In 2017 heeft de Nederlandse uienoogst te lijden gehad van trips en fusarium. Dat is hier en daar nog altijd terug te zien. En dat in Drenthe ook mooie uien worden geteeld, bewijst deze proef ook. Huidvastheid is een aandachtspunt. Dat een aantal partijen na de regen is geladen, laat sporen van verwering na.

De proeven leiden tot een positionering van de rassen: welk ras past het beste bij bepaalde omstandigheden. Met die informatie kan Jacobs dezer dagen de boer op voor advies.

Of registreer je om te kunnen reageren.