Akkerbouw

Achtergrond

Sojaprijzen stijgen niet verder

De prijzen voor sojabonen bewegen op een iets lager niveau dan een week geleden.

De markt blijft gefocust op de prognoses voor de productie van sojabonen in Argentinië en Brazilië. Er wordt regen voorspelt in Argentinië, wat gunstig is voor de gewassen. Mede hierdoor zet de stijgende lijn niet door en beweegt de sojaprijs sinds vorige week omlaag. Daarbij zet de dalende olieprijs de markt voor oliezaden onder druk.

De afgelopen weken steeg de sojabonenprijs nog flink en klom boven de magische grens van 200 punten. De prijsindex voor sojabonen van de International Grains Council (IGC) staat weer op het niveau van eind februari. Voor sojabonen staat de index op 206 punten (2000 = 100).

Productieprognoses verlaagd

Argentinië kampt al weken met zeer droog en warm weer, omdat slechts een kwart van de normale hoeveelheid regen is gevallen. De sojabonen gewassen staan op sommige percelen nog niet op de helft van de normale hoogte. Het is de vraag of de regen op tijd komt en voldoende is om de schade aan de gewassen enigszins te beperken.

Het Amerikaanse landbouwministerie USDA heeft zoals verwacht de productie van sojabonen verlaagd met 7 miljoen ton naar 47 miljoen ton. Hierdoor is ook de wereldwijde productie van sojabonen verlaagd met 6 miljoen ton naar 341 miljoen ton. De totale productie van sojabonen was vorig seizoen (2016-’17) nog 351 miljoen ton.

Niet overal is het weer ongunstig. Brazilië verwacht meer sojabonen te produceren, waardoor de export op een record van 70 miljoen ton soja uitkomt.

Prognose: druk op sojabonen.

Of registreer je om te kunnen reageren.