Akkerbouw

Achtergrond

Droog weer VS houdt graanmarkt scherp

Droog weer in de Verenigde Staten houdt de graanmarkt scherp, terwijl de mais daar nog moet worden ingezaaid.

In het laatste Wasde-rapport van het Amerikaanse landbouwministerie USDA is de consumptie van mais naar boven bijgesteld, waardoor ook de eindvoorraden iets afnemen. Hierdoor stijgt de maisprijs deze week op internationale markten. De graanbeurs in Rotterdam verhoogde eerder deze week de notering voor EU-mais met € 5 naar € 185 per ton. Daarmee komt de prijs in de buurt van het niveau in augustus 2017.

Tarwe redelijk stabiel

Voor EU-voertarwe werd deze week € 1 lager genoteerd op € 174 per ton. De binnenlandse handel is rustig en in evenwicht, waardoor de tarweprijzen redelijk gelijk blijven. De graanbeurs in Groningen verhoogde deze week de notering voor voergerst met € 1 naar € 161 per ton. Dat heeft deels te maken met een mogelijke vraag vanuit Saoedi-Arabië naar Europese gerst. Hierdoor voelt de stemming op de markt wat vriendelijker aan.

Tarweprijzen staan op een iets lager niveau dan een week geleden, hoewel de oogstverwachting iets naar beneden is bijgesteld. De zorgen blijven in de Verenigde Staten aanhouden over de graangewassen. Het warme en droge weer houdt de komende dagen aan, waardoor de tendens voor tarweprijzen stijgend is.

Politieke onrust

De euro werd de afgelopen dagen wat sterker als gevolg van de politieke onrust in de Verenigde Staten. President Trump heeft de minister van buitenlandse zaken Rex Tillerson aan de kant gezet. Ook brengt handelsmaatregelen tegen China, onder andere op staal en aluminium, spanningen op de markt. Volgens persbureau Reuters wil Trump naast importheffingen ook andere restricties opleggen.

Prognose: redelijk stabiele tarweprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.