Akkerbouw

Achtergrond

Aardappelexport groeit binnen EU en Afrika

De uitvoer van consumptie- en industrieaardappelen is met een totaal van 543.999 ton groter dan vorig jaar, blijkt uit de laatste cijfers van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO).

Het lage prijsniveau maakt aardappelexport dit seizoen makkelijker dan vorig jaar, waardoor de totale export dit seizoen 9% voorloopt op seizoen 2016-’17, voornamelijk naar Europese – en Afrikaanse landen. Binnen Europa is Duitsland tot en met februari duidelijk meer aan de markt (+60%). Dat is een totale afname van 53.117 ton in seizoen 2017-’18. Ook Frankrijk neemt in totaal dit seizoen met 35.015 ton 81% meer af dan vorig seizoen.

Senegal en Mauritanië zijn de belangrijke Afrikaanse afnemers en hebben in totaal meer aardappelen afgenomen met respectievelijk 44.435 ton en 19.447 ton.

Februari uitvoer fors

In de maand februari zijn 75.780 ton consumptie- en industrieaardappelen geëxporteerd. In de tweede maand van 2018 zijn in totaal 34% meer aardappelen de grens over gegaan dan een jaar eerder. Vergeleken met januari zijn 8,7% minder aardappelen uitgevoerd, wat te verklaren is omdat februari met 28 dagen een relatief korte maand is.

Of registreer je om te kunnen reageren.