Akkerbouw

Achtergrond

Verwerkingscapaciteit uien groter dan vraag

De voorraad uien is flink, grotendeels met kwalitatief mindere partijen. De vraag is minder dan de verwerkingscapaciteit, waardoor er te weinig is om alle sorteerders draaiende te houden.

De vraag naar mooie, grove uien blijft en de middelmaat uien staan onder druk. Toch stijgt de notering voor uien 30% tot 60% grof op de beurs in Emmeloord, omdat voor blanke uien die tegen de 60% grof aan zitten meer wordt betaald.

Minder vraag

De tweede helft van het exportseizoen is de afzet meer afhankelijk van de vraag en misoogsten in de wereld. In Oost-Europa zit nog genoeg eigen uien, daarbij kunnen landen zoals Oostenrijk mooiere, blanke uien leveren. Zuid-Europese landen blijven wel vragen, maar het is deze week wat minder. Brazilië heeft zelf goede uien, waardoor niet meer gevraagd wordt naar importuien.

De kou heeft niet meer zoveel invloed op de vraag vergeleken met jaren geleden. Bij lage temperaturen ver onder het vriespunt kwam Rusland altijd aan de markt, die komt niet meer vragen na de boycot. En de opslagcapaciteiten zijn in Oost-Europa de laatste jaren verbeterd. Verwerkers zien daardoor geen reactie in extra vraag, hoewel de temperaturen dalen. Een nadeel van het koude weer is dat bij droogte de huiden er sneller afvallen. In de verwerking moet daardoor voorzichtig worden gesorteerd.

Prognose: prijshoudende stemming.

Meer informatie over de prijzen van uien vindt u in Boerderij op Maat:  

Uien Emmeloord
Uien Goes
Uien Middenmeer
Plantuien af land Goes

Of registreer je om te kunnen reageren.