Akkerbouw

Achtergrond 1245 x bekeken

Verschuivingen op wereldwijde tarwemarkt

De tarwemarkt verandert. Nieuwe exporteurs komen op en Zuidoost-Azië heeft steeds meer tarwe nodig.

De panelen zijn in vier jaar flink verschoven op de wereldmarkt voor tarwe. De grote exporteurs van weleer verliezen terrein, terwijl de landen rond de Zwarte Zee marktaandeel winnen. Daarnaast verlegt de tarwehandel zich steeds meer richting Zuidoost-Azië.

VS beheerst niet langer de tarwemarkt

De wereldmarkt voor tarwe werd decennialang beheerst door de Verenigde Staten. Doordat de Europese Unie deze eeuw steeds verder uitbreidde met grote tarweproducenten in Oost-Europa, speelde de EU ook een steeds grotere rol. Maar de VS en de EU worden nu overtroefd door Rusland en Oekraïne. In vier jaar zakte de tarwe-export vanuit de EU met bijna 20% en die vanuit de VS met 21%.

Rusland weet dit seizoen bijna twee keer zo veel tarwe te verkopen op de wereldmarkt als vier jaar geleden en is marktleider geworden. Oekraïne kan een stijging van 74% noteren ten opzichte van seizoen 2013-‘14, maar heeft nog niet het niveau bereikt van de VS of de EU. De tarwe-export vanuit Canada bleef in vier jaar vrij stabiel. De export vanuit Australië daalde 4%, terwijl de afzetmarkten dichtbij in Zuidoost-Azië hard groeien. Australië kan daar blijkbaar niet van profiteren.

Verschuivingen afzet tarwe

Ook aan de afzetkant verschuiven de panelen op de tarwemarkt. De islamitische landen in Zuidoost-Azië hebben steeds meer tarwe nodig. Dat deel van de wereld verbruikt dit seizoen 26 miljoen ton tarwe. Dat is 56% meer dan vier jaar geleden, terwijl de wereldproductie in die periode 6% groeide en het wereldverbruik met 7%.

Indonesië moet dit seizoen 12,5 miljoen ton tarwe kopen op de wereldmarkt om aan de binnenlandse behoefte te voldoen. Daarmee streeft het Egypte voorbij, dat jarenlang de grootste importeur was van tarwe.

Ook andere landen in de regio kopen veel meer tarwe dan vier jaar geleden. De welvaart in deze landen groeit, waardoor mensen overstappen op een westers eetpatroon met meer pasta en vlees. Voor de vleesproductie verwerken deze landen liever tarwe in het voer dan soja of mais, vanwege de genetische modificatie (GMO) bij mais en soja. Er wordt nog geen GMO-tarwe op commerciële basis geteeld in de wereld, waardoor nog volop GMO-vrije tarwe te koop is. Dat wordt bij soja en mais steeds moeilijker en dus duurder.

Of registreer je om te kunnen reageren.