Akkerbouw

Achtergrond 824 x bekeken

Lagere productie soja stuwt prijs

De prijzen voor sojabonen gaan omhoog. Het Argentijnse weer houdt de aandacht van de handel vast.

Dat komt omdat Argentinië de belangrijkste producent van sojabonen is in de wereld. De sojabonen van Argentijnse telers zitten in een belangrijke groeifase, waardoor neerslag sterk van invloed kan zijn op de productie.

De staking in Argentinië is opgegeven. De transporteurs demonstreerden, omdat ze niet de afgesproken prijs van de handelaren ontvingen. Hoewel een overeenkomst werd aangekondigd bleven verschillende wegen geblokkeerd.

Ook de sterke vraag naar palmolie duwt de prijs voor oliezaden omhoog. De sojabonenprijsindex van de International Grains Council (IGC) schommelde vanaf begin februari omhoog. De prijsindex, wat een maatstaf van de sojabonen op de wereldmarkt is, steeg maandag 12 februari naar 195 punten (2000 = 100).

Het is al lange tijd erg droog in Argentinië. Hierdoor worden productieprognose naar beneden bijgesteld. Het Amerikaanse landbouwministerie USDA verlaagde in de laatste februari-prognose van het Wasde-rapport de sojabonen productie van Argentinië met 2 miljoen ton naar 54 miljoen ton. Hierdoor daalt ook de eindvoorraad in de wereld, wat ervoor zorgt dat de prijzen stijgen. De grootste importeur is China met 97 miljoen ton in seizoen 2017-’18. Afgelopen najaar werd nog uitgegaan van 95 miljoen ton. De laatste jaren is de Chinese vraag flink toegenomen en relatief groot.

Prognose: sojabonenprijs stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.