Akkerbouw

Achtergrond 856 x bekeken

Graanmarkt iets vriendelijker

Tarwe en mais werden vorige week wat duurder op de termijnmarkten. Grote voorraden en het uitblijven van weersextremen zorgen voor een blijvende prijsdruk.

De graanmarkt is wat vriendelijker gestemd de laatste twee weken, maar het houdt wat prijsvorming betreft niet over voor de telers. Vorige week stegen de graannoteringen op de termijnmarkten in Parijs en Chicago, net als de week ervoor. Het eerstaflopende termijncontract (maart 2018) werd in Parijs vorige week 1,1% duurder. Vrijdag sloot het maartcontract op € 159. Mais werd 1,3% duurder in een week tijd. Het maartcontract voor mais sloot vrijdag op € 154,25. Ook in Chicago werden tarwe (0,5%) en mais (0,2%) iets duurder.

Mais- en tarweindex

Het prijspeil houdt niet over. De prijsindex voor tarwe van de International Grains Council (IGC) stond vrijdag op 177 punten. Dat is hoger dan in februari 2017 (rond 170 punten) en in februari 2016 (rond 160 punten). Daarvoor stond de tarweindex echter lange tijd boven de 200 punten. De maisprijs op de wereldmarkt laat hetzelfde beeld zien. Vrijdag stond de IGC-prijsindex voor mais op 182 punten. Dat is iets hoger dan in februari 2017 (180 punten) en februari 2016 (175 punten), maar daarvoor stond ook de maisindex lange tijd boven de 200 punten.

Veel tarwe en mais beschikbaar

Het Wasde-rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA), dat donderdagavond 8 februari verscheen, had geen structurele invloed op de graanprijzen. Het USDA verandert her en der wat prognosecijfers over vraag en aanbod, maar het algehele beeld blijft dat de wereld dit seizoen heel veel tarwe en mais beschikbaar heeft. Dat blijft de graanprijzen bepalen totdat de weersomstandigheden veranderen. Daar ziet het nu nog niet naar uit. De winter laat zich van een relatief milde kant zien. De vorst van vorige week heeft in het oosten van Europa wellicht wat schade aangericht, maar rond de Zwarte Zee wordt de tarwe goed beschermd door een sneeuwlaag. Het is wel droog in de tarwegebieden van de VS, maar dat heeft weinig invloed op de tarweprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.