Akkerbouw

Achtergrond 1 reactielaatste update:23 feb 2018

Cosun en bietentelers krijgen € 16 miljoen van Brussel

Coöperatie Cosun en de bietentelers krijgen € 16 miljoen terug aan suikerheffing, die onterecht is betaald aan Brussel in de seizoenen 1999-2000 en 2000-‘01.

Daarvan gaat € 12 miljoen naar het Cosun-dochterbedrijf Suiker Unie. De andere € 4 miljoen wordt terug betaald aan ongeveer 18.000 (ex-)akkerbouwers die toen bieten teelden.

De bedragen zijn inclusief berekende rente. Brussel betaalt de productieheffing op suiker terug, na een uitspraak van het Europese Hof van Justitie in februari 2017. De rechters vinden dat Brussel de productieheffing verkeerd heeft berekend in die jaren. Het Europese Hof deed uitspraak in een zaak die was aangespannen door de Tiense Suikerraffinaderij tegen de Belgische staat. Cosun sloot zich aan bij deze zaak.

Productieheffing in 2006 afgeschaft

De productieheffing werd afgeschaft in 2006, toen de suikermarktordening in de EU werd geherstructureerd. Brussel gebruikte de productieheffing om de export van suiker financieel te ondersteunen met restituties, zegt secretaris Jan-Willem van Roessel van de raad van beheer van Cosun. “Brussel berekende de heffing op basis van theoretische aannames, maar in de praktijk werden niet alle exportrestituties opgevraagd. Het Europese Hof heeft bepaald dat Brussel de te veel betaalde heffing terug moet geven aan suikerproducenten en bietentelers. In 1999-2000 is alleen door Cosun een aanvullende productieheffing betaald. In 2000-‘01 is heffing betaald door Cosun en door de bietentelers. Cosun gaat de (ex-)bietentelers of hun nabestaanden inlichten over hoeveel ze terug krijgen. Het geld moet vóór 1 oktober dit jaar terug zijn betaald.”

Rechtszaken tegen productieheffingen

De Europese suikersector heeft diverse rechtszaken gevoerd tegen de productieheffingen die zijn betaald van 2001-‘02 tot en met 2005-‘06. Ook die zaak is gewonnen door de suikersector, na een uitspraak van het Europese Hof van Justitie eind 2013. De suikerproducenten Cosun en CSM (dat later werd overgenomen door Cosun) ontvingen toen samen € 19,8 miljoen, waarvan € 6,8 miljoen berekende rente. De 18.000 (ex-)bietentelers kregen toen € 12,6 miljoen, waarvan € 4,4 miljoen aan rente. Brussel moest toen totaal € 218 miljoen terug betalen aan de Europese suikerfabrikanten en telers. Dit keer gaat het totaal om € 195 miljoen. Over de jaren vóór 1999 zijn geen rechtszaken gevoerd.

Eén reactie

  • ed12345

    4miljoen gedeeld door 18000 (boeren) mijn rekenmachineke geeft aan 222 euro
    Dat gemiddeld vanzelf Ik denk niet dat de gemiddelde boer daar erg van onder de indruk is

Of registreer je om te kunnen reageren.