Akkerbouw

Achtergrond 4 reacties

Contractprijzen naar beneden bijgesteld; lees de kleine lettertjes

Alle Nederlandse aardappelverwerkers draaien de contractprijzen terug. Op de lange termijn stijgt de vraag naar frites, waardoor stabiliteit wordt gezocht.

De fritesaardappelcontractprijzen voor seizoen 2018-‘19 zijn naar beneden bijgesteld. Dat blijkt uit een ronde langs de grootste Nederlandse fritesfabrikanten. De belangrijkste reden dat Aviko Potato, Farm Frites, Lamb Weston/Meijer (LW/M) en McCain de prijzen verlagen is de overvloedige oogst van afgelopen seizoen. De opbrengsten waren extreem. En de bewaarbaarheid van aardappelen valt tegen. Het aanbod blijft daardoor groot, waardoor de dagprijzen op een laag niveau liggen.

Afgelopen seizoen was het aanbod af-landaardappelen voldoende. De goede oogstopbrengst en mindere kwaliteit zorgen dat komend seizoen minder contracten in de af-landperiode worden afgesloten. - Foto: Bert Jansen
Afgelopen seizoen was het aanbod af-landaardappelen voldoende. De goede oogstopbrengst en mindere kwaliteit zorgen dat komend seizoen minder contracten in de af-landperiode worden afgesloten. - Foto: Bert Jansen

Door de hoge hectare-opbrengsten hebben de verwerkers grote volumes aardappelen boven de vaste-prijshoeveelheden die ze moeten afnemen. De hoge opbrengst van oogst 2017 duwt daardoor door naar 2018. De verwerkers schakelen later om naar de nieuwe oogst waardoor er vooral minder behoefte is aan vroege aardappelen. Dat is goed te zien aan het prijsniveau voor de af-landaardappelen. De contractering begint een paar weken later en de af-landprijzen dalen het sterkst. Voor Innovators en Fontanes bieden de verwerkers af-landprijzen die tussen € 6 en € 12,50 per ton lager liggen dan die van vorig jaar. De contractprijzen voor aardappelen uit de schuur dalen wat minder sterk. De verlagingen variëren van € 3,30 tot € 11 per ton afhankelijk van afnemer, ras en leveringsperiode.

Opzet vergelijking aardappelcontracten

Boerderij rekende het vasteprijscontract van Innovator en Fontane door. Uitgangspunt is de op het contract vermelde prijs. Hiervan gaan de onvermijdelijke kosten af. Via kortingen en premies is spreiding in de prijs berekend. De maximale toeslag of korting is een theoretisch getal, het geeft aan welke richting het op gaat. Als leverdatum is gekozen voor week 13, de gemiddelde leveringsperiode. Omdat de fabrikanten verschillende pootgoedprijzen hanteren, zijn pootgoedkosten in de berekening meegenomen, franco geleverd in maart. Behalve bij Aviko, die uitgaat van levering in maart op basis afgehaald. Hierbij is voor Innovator gerekend met een netto-opbrengst van 50 ton per hectare, voor Fontane met 55 ton.

De kale contractprijzen zijn niet zomaar vergelijkbaar. Farm Frites betaalt de contractprijs voor alle aardappelen vanaf 35 millimeter opwaarts. McCain heeft voor Fontane een 50 millimeter opwaarts contract en Aviko en LW/M hebben een 40 millimeter opwaarts-contract.

De basisprijzen die de fritesfabrieken in hun contracten hanteren, zijn niet een-op-een vergelijkbaar. Daarvoor verschillen de leveringsvoorwaarden te veel. Bij Aviko Potato geldt de contractprijs voor Innovator bij een onderwatergewicht (owg) van 380 gram en bij Fontane bij een owg van 400 gram. McCain daarentegen houdt voor alle rassen een minimum owg aan van 360 gram. Het aangepaste bonus-malussysteem van Aviko kent nu een korting op owg. Zowel voor Innovators als Fontanes met een owg van 360 krijgen telers een korting van € 6 per ton. Daar tegenover staat dat McCain bij hoger owg geen premie geeft. Het hangt dus erg van het seizoen af wie het meeste voor de aardappelen betaalt.

McCain geeft geen korting of premie op owg. Mark Zuidhof van McCain geeft daarvoor als argument dat telers daar weinig invloed op hebben omdat dit vooral afhankelijk is van het seizoenverloop. Aviko wil juist stimuleren dat telers met bijvoorbeeld perceelkeuze of bemesting meer sturen op owg en geeft daarom ook premie voor een hoger owg.

LW/M hanteert in de contracten bij Innovator een basis owg tussen de 370 en 380. Bij een owg van 360 geldt een korting van € 5 per ton. Bij hoger owg kan de premie oplopen tot € 4 per ton. Farm Frites hanteert een basis owg van 370 gram. Bij owg tussen de 360 en 370 vervallen dan de premies voor de andere kwaliteitsaspecten zoals lengte en defecten. Voor hoger owg gelden geen premies.

Ook de maat waarvoor de contractprijs geldt, verschilt per afnemer. Voor Aviko en McCain en LW/M geldt de contractprijs vanaf 40 millimeter opwaarts, bij Farm Frites telt de prijs vanaf 35 millimeter opwaarts. Bij LW/M gelden de premies vanaf 45 millimeter opwaarts, maar zij betalen voor de aardappeltarra boven de 40 millimeter ook de contractprijs. Aviko betaalt een dagprijs voor de maat 28/40.

Voldoende pootgoed beschikbaar

Alle contractaanbieders geven aan dat er voldoende pootgoed van de juiste rassen beschikbaar is om het te contracteren volume te kunnen vullen. De pootgoedprijzen zijn nauwelijks aangepast. Om een afleverpiek in maart te voorkomen, geeft Aviko Potato wel een extra korting op de prijs wanneer de teler zijn pootaardappelen vroeger in het seizoen afneemt.

Alle afnemers bieden meerjarencontracten

Alle afnemers bieden telers weer meerjarencontracten. LW/M deed dat vorig jaar niet, maar zoekt meer stabiliteit. De klanten van aardappelverwerkers vragen meer stabiliteit op prijzen en kwaliteit. Maar de aardappelmarkt blijft afhankelijk van vraag en aanbod, waardoor de contractprijzen in een jaar met lage dagprijzen dalen.

Mede-auteur: Luuk Meijering

Laatste reacties

 • husky007

  Eigenlijk moesten de telers een jaartje geen aardappelen zetten

 • Vhouder

  wat telen we dan beste husky007

 • mtseshuis

  bieten schieten ook al niet op... uitknijpen tot de laatste het licht uit doet hier..

 • pinkeltje

  Gewoon 10 procent van alle percelen niet inzaaien. Als iedereen dat doet dan zijn alle problemen opgelost. Maar dat gaan we niet doen. Iedereen gaat voor nog een beetje meer.... Ik vind het als consument helemaal geweldig. Lekker goedkoop eten en volop keuze!

Of registreer je om te kunnen reageren.