Akkerbouw

Achtergrond

‘CBS-opbrengsten uien per provincie kloppen niet’

De opbrengstcijfers die CBS onlangs publiceerde over uien, stroken niet met de eigen bevindingen van De Groot en Slot. Dat zegt Jaap Jonker, verkoopleider bij het uienzaadbedrijf, op basis van eigen proefrooiingen.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn de kilo-opbrengsten per hectare het laagst in de provincie Noord-Holland met 42,4 ton per hectare. “Uit onze data blijkt duidelijk dat de opbrengsten in het Zuiden, vooral Zeeland, het laagst zijn”, geeft Jonker aan.

De Groot en Slot heeft deze proeven voor de vierde keer uitgevoerd. Hierbij worden van ongeveer 250 locaties 475 monsters genomen van de eigen rassen, maar ook van rassen van alle concurrenten.

Onder vrij ideale omstandigheden gerooid

Het rooien met de hand gebeurde vóór de vele neerslag, toen de uien nog vast stonden en deels groen loof hadden. Ondanks deze vrij ideale omstandigheden zagen de betrokken medewerkers van het zaadbedrijf beduidend meer fusarium en bacterie dan normaal in de monsters; in bijna de helft van de uienmonsters. Na de oogst zijn de uien gedroogd en opgestookt naar 32 graden. Vervolgens is de temperatuur verlaagd en nogmaals opgestookt en teruggebracht in temperatuur. Dat gebeurde om de uien te prikkelen om eventuele gebreken te vertonen.

Begin februari zijn de uien afgestaart en gesorteerd in de maten 40-60 millimeter en 60-op. Ook werd de tarra en indroging bepaald.

Bij de uienproeven worden de monsters op maat gesorteerd. - Foto: De Groot en Slot
Bij de uienproeven worden de monsters op maat gesorteerd. - Foto: De Groot en Slot

Meer uien in het Noorden

Brabant en Zeeland scoren gemiddeld ruim 10% lager dan het gemiddelde van de proef en dat zie je ook terug in de grofte van de partijen. Gemiddeld halen ze hier een grofte van 48% terwijl in Flevoland, Friesland en Groningen een grofte van 65% wordt gehaald. Deze grofte heeft gevolgen voor de opbrengst. Vooral Friesland en Groningen scoren ruim 20% hoger dan het gemiddelde van alle proeven bij elkaar.

Opbrengst uien in Noord-Holland ook goed

Noord-Holland kwam ook heel goed uit de proef met een opbrengst die ruim 15% boven het landelijk gemiddelde lag; heel wat anders dus dan de CBS-cijfers aangaven.

“Wellicht zijn de verschillen landelijk gezien ook wel groter hier, omdat wij vooral naar Hy-rassen kijken – die gemiddeld de hoogste opbrengsten geven – en nooit de slechtste stukken van het perceel pakken om onderling vergelijking te maken”, legt Jonker uit. “Wij willen rassen met elkaar vergelijken onder gelijke omstandigheden, dat zal dus vaker onder goede omstandigheden zijn.”

Afzetdoelen rassen

De Groot en Slot doet de proefrooiingen met verschillende genetica om de rassen beter te positioneren, oftewel: welk ras moet waar staan om het afzetdoel te behalen. De komende tijd worden de resultaten teruggekoppeld aan de meewerkende telers.

Of registreer je om te kunnen reageren.