Akkerbouw

Achtergrond

Asperges uit verwarmde teelt zeker tot Pasen

De eerste asperges van Nederlandse bodem zijn sinds een week te koop. Het uit verwarmde kassen afkomstige aanbod is nog minimaal. Voor de beste kwaliteit AA-wit wordt zo’n € 15 per kilo betaald. Het aanbod voor Pasen moet naar verwachting ook van verwarmde teelten komen.

De eerste asperges konden volgens Wil Teeuwen van aspergebedrijf Teboza in Helden eind januari gestoken worden. Het product ging naar afnemers in België, Duitsland en Nederland. De hoeveelheden zijn nog minimaal. Voor de komende weken komt de productie nog uitsluitend van verwarmde teelten (kassen, verwarmde minitunnels, blaastunnels en verwarmde grondteelten). Naar verwachting blijft die situatie in de aanloop naar Pasen, dit jaar op 1 april, zo. Het ligt voor de hand dat supermarkten er alles aan zullen doen om in de week voor Pasen over asperges te beschikken.

Werk loopt achter

Behalve dat Pasen dit jaar relatief vroeg valt, speelt het weer parten. Vanwege het opvallend natte weer (al vanaf september) is er weinig gelegenheid geweest voor de uitvoering van de teeltvoorbereidingen. Een teler meldt desgevraagd met zijn werk zeker 40% achter te liggen ten opzichte van vorig jaar. Voor deze week wordt elke nacht (lichte) vorst verwacht, met daarna temperaturen die op of iets onder normaal liggen. Het maakt dat er in koude teelten van gewasontwikkeling geen sprake is en dat veel werk nog even doorschuift.

Supermarkt zoekt vertrouwen

Los van de huidige situatie is het voor de Nederlandse aspergeteelt belangrijk dat supermarkten zo snel mogelijk willen overstappen naar Nederlands product. Dat geeft immers de meeste verkoopmogelijkheden aan consumenten voor wie Nederlandse asperges steeds meer synoniem zijn voor voorjaarsbrengers’. Inkopers moeten dan wel vertrouwen hebben in de continue beschikbaarheid van Nederlandse asperges. Die zorgvuldigheid is een absolute voorwaarde om te voorkomen dat hetzelfde gebeurt als vorig jaar: een royale Nederlandse productie, terwijl supermarkten de omschakeling van importasperges naar Nederlands product nog niet hebben gemaakt.

Volgens het CBS is het totale areaal asperges vanaf 2010 met 1.000 hectare toegenomen tot bijna 3.800 hectare in 2017.

Prognose: zeer beperkt aanbod, handhaving huidige prijs

Of registreer je om te kunnen reageren.