Akkerbouw

Achtergrond 749 x bekeken

Afwachtende houding graanhandel

Op de fysieke markt is niet veel veranderd de afgelopen weken. Er wordt weinig gehandeld, deels omdat de prijzen zijn gestegen de kopers iets afwachtender zijn.

Er is geen urgentie om graan te kopen, want er ligt ruim voldoende op voorraad. Handelaren durven daarom rustig af wachten tot de prijzen weer wat dalen. De prijzen van graan bij de teler uit de schuur liggen rond € 160 per ton. De graanbeurs in Rotterdam noteerde eerder deze week voor EU-voertarwe € 4,50 hoger op € 172 per ton, franco geleverd. Sinds eind november heeft de notering niet meer zo hoog gestaan, maar de marges zijn niet groot.

Droogte stuwt prijs

De internationale graannoteringen profiteren van droog weer in de Verenigde Staten. In het zuiden van Amerika blijven zorgen over de droogte aanhouden. Er is meer regen nodig deze tijd van het jaar, omdat de wintertarwe in een belangrijke groeifase komt.

Wisselkoers

Naast de droogte speelt de wisselkoers van de euro ook een belangrijke rol. De spanningen op de aandelenkoers hebben ook effect op de euro. De wisselkoers van de euro ten opzichte van de dollar schommelde vorige week sterk. Een sterke euro is ongunstig voor de EU-export. De tarwenotering op de termijnmarkt in Parijs beweegt mee omhoog met de termijnmarkt in Chicago. Voor het maart-contract stond de tarwenotering 13 februari op € 160,75 per ton. Dat is 1,4% hoger dan een week eerder. Vergeleken met een jaar geleden staat de tarweprijs zo’n € 15 lager.

Lagere maisprijzen

Ook de maisprijs staat € 20 per ton lager dan een jaar geleden door grote voorraden in de wereld. Aanhoudende droogte in Argentinië zorgt voor stijgende maisprijzen. De maisnotering van het maart-contract op de termijnmarkt in Chicago staat op het hoogste niveau sinds eind september.

Prognose: rustige stemming.

Of registreer je om te kunnen reageren.