Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Verenigde Staten azen op pootgoedmarkt in Egypte

Nederland is de grootste leverancier van pootaardappelen aan Egypte. De Verenigde Staten willen Nederland verdringen van die grote afzetmarkt.

Egypte heeft pootgoed uit andere landen nodig om consumptieaardappelen te kunnen telen. Nederland was dit jaar nét de grootste leverancier van pootgoed, maar Schotland zit ons land op de hielen.

De Verenigde Staten probeert ook pootaardappelen te verkopen op deze lucratieve afzetmarkt. Onderhandelingen over markttoegang voor de VS zijn volop aan de gang, meldt de Amerikaanse landbouwraad in Caïro in een rapport over de Egyptische aardappelsector.

Nederland heeft marktaandeel van 33,6% in Egypte

Egypte importeerde van januari tot en met oktober dit jaar ongeveer 120.000 ton pootaardappelen. Nederland leverde daarvan 40.500 ton. Dat is een marktaandeel van 33,6%. Direct daarna komt het Verenigd Koninkrijk (Schotland) met 40.400 ton, goed voor 33,5% van de markt.

Nederland en Schotland zijn de hofleveranciers blijkt uit het rapport. Want op de derde plaats staat Frankrijk, dat dit jaar tot nu toe slechts 18.900 ton pootgoed verkocht aan Egypte. Het Franse marktaandeel bedraagt 16%.
Lees verder onder de foto

Nederland was dit jaar nét de grootste leverancier van pootgoed aan Egypte. - Foto: Peter Roek
Nederland was dit jaar nét de grootste leverancier van pootgoed aan Egypte. - Foto: Peter Roek

Egypte importeert pootaardappelen van september tot en met november. Die worden gebruikt voor de vermeerdering van pootgoed, dat het uitgangsmateriaal is voor de teelt van consumptieaardappelen. Het land produceert jaarlijks zo’n 5 miljoen ton consumptieaardappelen en is daarmee de grootste producent van consumptieaardappelen in Afrika en de nummer 14 in de wereld.

In 2018 is tot nu toe ruim 759.000 ton geëxporteerd. Egypte is daarmee volgens de landbouwraad de 5e exporteur in de wereld van consumptieaardappelen. Die worden grotendeels geëxporteerd naar Rusland (48%), de EU (25%) en de Verenigde Arabische Emiraten (7%).

Egypte moet VS vrij van ziekten erkennen

Egypte heeft buitenlands pootgoed nodig voor de productie van consumptieaardappelen. De Amerikaanse landbouwraad kijkt verlekkerd naar de pootgoedimport. Egypte steekt daar jaarlijks gemiddeld $ 85 miljoen in (€ 75 miljoen). Zodra Amerikaans pootgoed Egypte in mag, verwacht de landbouwraad dat de VS wel voor $ 15 miljoen per jaar kan leveren. Dat zou dan ten koste gaan van vooral Nederland en Schotland.

Dan moet de VS eerst worden erkend door Egypte als een regio zonder aardappelziekten als bruinrot en ringrot. En het geïmporteerde pootgoed moet vrij zijn van een hele lijst bacteriën, virussen, insecten, schimmels en aaltjes. Zo ver is de VS nog niet, maar daar wordt over onderhandeld.

Laatste reacties

  • agratax.1

    Als ik het goed lees zijn de aardappelen nog niet vrij van alle niet gewenste ziektes en besmettingen. een regel staat "Hier moet nog over worden onderhandeld. Nooit geweten dat ziektes en kwalen via onderhandelen zijn te elimineren. Als dat zo is, is het wel een mooie schone methode om ziektes te bestrijden.

  • Jan-Zonderland

    @Agratax, Met onderhandelen (geld) is alles
    te koop denken Amerikanen nog steeds.

Of registreer je om te kunnen reageren.