Akkerbouw

Achtergrond

Telersprijzen en baalprijzen uien stabiliseren

Het voelt deze week wat rustiger aan op de uienmarkt, mede omdat een geplande boot met uien voor export voor eind deze week is uitgesteld naar volgende week.

Prijzen stabiliseren deze week bij weinig handel. De beurs in Emmeloord houdt de noteringen stabiel tussen € 30 tot € 50 per 100 kilo. Het gros van de uien worden rond € 40 per 100 kilo verkocht. Uitschieters in kwaliteit zetten de onder- en bovenkant van de noteringen. Uien in de baal blijven deze week ook op hetzelfde prijsniveau.

De verwachting is dat de prijzen tot aan de kerstperiode in redelijk rustig vaarwater zitten. Enkele verwerkers en sorteerders hebben afspraken staan om uien voor de kerst af te halen, waardoor de handel rustig blijft.

Quotum Senegal

Het moet nog duidelijk worden of Senegal een nieuw quotum voor de import van uien in het nieuwe jaar afgeeft. De verwachting is wel dat er een nieuw quotum komt, gezien het feit dat de lokale vraag naar uien goed is. In eerste instantie heeft Senegal een quotum van 90.000 ton uien afgegeven voor de periode 6 september tot en met 31 december 2018. Dat volume is later bijgesteld naar 99.000 ton.

De meeste uien gaan deze periode naar West-Afrikaanse landen die voornamelijk middelmaat uien afnemen. Het Verenigd Koninkrijk is ook wel aan de markt, maar vanuit daar wordt geprobeerd op een lager prijsniveau in te kopen. Hierdoor is die afzet minder. Exporteurs kopen dit seizoen als aanvulling grove uien uit China, Zuid-Afrika en er wordt gekeken naar Amerikaanse en Canadese uien.

Prognose: stabiel tot hogere prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.