Akkerbouw

Achtergrond

Tarweprijzen iets hoger ondanks weinig nieuws

Het laatste Wasde-rapport van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) leverde geen verrassingen op.

Het enige opvallende is dat de Russische tarwe uitvoer met 1,5 miljoen ton is verhoogd naar 36,5 miljoen ton. De Australische productie is met 500.000 ton verlaagd naar 17 miljoen ton voor seizoen 2018-’19. Dat is de laagste uitkomst sinds seizoen 2007-‘08. De verlaging is niet verrassend gezien de zeer ernstige droogte in het productiegebied. Hierdoor zal Australië minder tarwe exporteren op de wereldmarkt. De Canadese opbrengst steeg daarentegen met 300.000 ton naar 31,8 miljoen ton.

USDA verwacht minder handel in tarwe

De wereldhandel in tarwe neemt dit seizoen af. Dat komt omdat veel grote tarweproducenten in de wereld een slechte oogst achter de rug hebben. Dat dreef de prijs omhoog, waardoor de handel afneemt. Dat is op te maken uit de Wasde-prognose van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). In de maandelijkse Wasde-prognose geeft USDA een overzicht van productie, verbruik en handel van de belangrijkste agrarische grondstoffen.

USDA verwacht dit seizoen (2018-‘19) een wereldhandel in tarwe van 177 miljoen ton. Dat is 4 miljoen ton minder dan vorig seizoen. Rusland gaat zo’n 36,5 miljoen ton tarwe verhandelen tegen 41 miljoen ton vorig seizoen. Australië valt terug van 14 miljoen ton vorig seizoen naar 11 miljoen ton dit seizoen. Australië oogst door droogte slechts 17 miljoen ton tarwe, de kleinste oogst in 11 jaar. De EU komt dit seizoen op een export van 22 miljoen ton tegen 23 miljoen ton vorig seizoen. De daling bij de grote exporteurs wordt overgenomen door landen met een veel kleiner aandeel in de wereldhandel.

Het Amerikaanse landbouwministerie voert verder weinig veranderingen door in de Wasde-prognose ten opzichte van november. Door de relatief hoge tarwe- en maisprijzen verwacht het USDA een daling van het verbruik ten opzichte van de raming in november. Daardoor houdt de wereld aan het eind van dit seizoen iets meer graan over (767 miljoen ton) dan in november werd gedacht (764 miljoen ton). Maar de voorraad graan in de wereld daalt wel flink ten opzichte van 2017-‘18 toen aan het eind van het seizoen 811 miljoen ton graan in opslag lag.

Tarwe-export Rusland weinig invloed op markt

De verhoogde Russische tarwe-export in de december-publicatie lijkt minder van invloed te zijn op de markt dan verwachtingen van verschillende marktanalisten. Die verwachten dat de Russische export de komende maanden terugloopt. Het vermoeden blijft dat de Amerikaanse export de komende zal aantrekken, omdat concurrentie van andere exporteurs, zoals Rusland, afneemt. Het grootste gedeelte van de Russische tarwe uitvoer gaat naar Afrika, het Midden-Oosten en Azië.

Tarwenotering € 204,75 tot € 205,50 per ton

Over het algemeen gebeurt er niet veel op de graanmarkt. Er zijn waren vorige week wat sentimenten in de markt over de mindere stand van de wintergranen. Daardoor blijven termijnnoteringen bij gebrek aan nieuws wat stijgen. Zo beweegt de tarwenotering op de termijnmarkt in Parijs woensdag 12 december tussen € 204,75 en € 205,50 per ton.

De spotnoteringen stijgen niet in dezelfde trend als de termijnmarkt. Het kan zijn dat door neerslag de waterstand in de rivieren hoger is, waardoor meer tarwe over de rivieren kan worden vervoerd en spotnoteringen daardoor minder hard stijgen.

Prognose: stabiele tot stijgende tarweprijzen.

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij op Maat:  

EU-voertarwe Rotterdam
Maaltarwe Goes
Voertarwe Groningen
Voertarwe Emmeloord
Voertarwe Middenmeer
Voertarwe Hamburg
Maaltarwe Rouen

Of registreer je om te kunnen reageren.